ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΙ ΤΣΙ

1 Η ουσία της εξάσκησης είναι προσεκτική προσπάθεια.

2 Εξασκούμαστε στο Τσι Κουνγκ ή στο Τάϊ Τσι σύμφωνα με τους κανόνες του Τσι Κουνγκ και του Τάϊ Τσι, όχι σύμφωνα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις.

3 Παραμένουμε πάντα συγκεντρωμένοι στο σώμα μας εξωτερικά και εσωτερικά. “εξωτερικά” σημαίνει τη στάση και την κίνηση του σώματος, “εσωτερικά” σημαίνει την αναπνοή και την αίσθηση που παράγεται από τη στάση και την κίνηση του σώματος.

4 Εντατικά, αφοσιωμένα και συνειδητά – έτσι πρέπει να είναι η εξάσκηση του Τσι Κουνγκ και του Τάϊ Τσι για να είναι πραγματικά αποτελεσματική.

5 Μικρή προσπάθεια και λίγη εξάσκηση παράγει μικρή γνώση και λιγοστά oφέλη. Μεγάλη προσπάθεια και πολλή εξάσκηση παράγει μεγάλη γνώση και πολλά ωφέλη.

6 Το Τάϊ Τσι είναι για όλο τον κόσμο, εκτός τριών εξαιρέσεων. Νέοι και γέροι, άντρες και γυναίκες, υγιείς και άρρωστοι, έξυπνοι και κουτοί, όλοι μπορούν να μάθουν Τάϊ Τσι και Τσι Κουνγκ και να ωφεληθούν από αυτά, εκτός τριών εξαιρέσεων. Τα μόνα τρία είδη ανθρώπων που δεν μπορούν να μάθουν ούτε να ωφεληθούν από το Τάϊ Τσι και το Τσι Κουνγκ είναι οι απρόσεκτοι, οι νωθροί και οι τεμπέληδες. Όταν τέτοιοι άνθρωποι ασχολούνται με το Τσι Κούνγκ ή το Τάϊ Τσι, απλά χάνουν το χρόνο τους.

7. Το Τσι Κουνγκ, το Τάϊ Τσι και ο διαλογισμός (Τσινγκ Τσο, Τσαν Τινγκ, Τζαμ Τζεόνγκ, Τσο Γουάνγκ) βασίζονται πάνω σε 4 θεμελιώδεις αρχές:
1. Βαθιά χαλάρωση.
2. Βαθιά αναπνοή.
3. Βαθιά ηρεμία.
4. Βαθιά συγκέντρωση.
Αυτές ονομάζονται “οι τέσσερις βάσεις του Τσι Κουνγκ, του Ται Τσι και του Διαλογισμού.
Sifu Αντώνης Γιαννούλης