ΤΑΪ ΤΣΙ ΚΑΙ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Από τα Κλασικά κείμενα του Τάϊ Τσι Τσουάν

Για να μάθει και να κατανοήσει κανείς σε βάθος το Τάϊ Τσι Τσουάν, το Πακουά Τσανγκ ή το Χσινγκ Γι Τσουάν (ή κάποια άλλη από τις αποκαλούμενες Εσωτερικές, Ενεργειακές ή Ολιστικές Κινέζικες Τέχνες ή Τέχνες του Τσι Κούνγκ) η σοβαρή και τακτική εξάσκηση δεν είναι αρκετή. Η εκπαίδευση και η άσκηση πρέπει να γίνονται με τον σωστό τρόπο ακολουθώντας τις σωστές μεθόδους και στοχεύοντας στους σωστούς σκοπούς, γι’ αυτό η καθοδήγηση από έναν ικανό και έμπειρο δάσκαλο έχει τόση σημασία στις Τέχνες του Τσι Κουνγκ. Στο παρακάτω κλασικό κείμενο του Τάϊ Τσι Τσουάν, ένας άγνωστος αλλά σοφός συγγραφέας αναφέρει πέντε γενικές αλλά πολύ χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τις μεθόδους, τους σκοπούς και τις κατευθύνσεις της σωστής εκπαίδευσης στις Εσωτερικές , Ενεργειακές ή Ολιστικές Τέχνες του Τσι Κουνγκ.

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

1. ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΠΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ (Μάθε όσο περισσότερα και όσο καλύτερα μπορείς)
2. ΕΡΕΥΝΗΣΕ, ΡΩΤΗΣΕ ξανά και ξανά για να κατανοήσεις καλύτερα.
3. ΣΤΟΧΑΣΟΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ (Πάνω σε αυτά που μαθαίνεις για να εμβαθύνεις περισσότερο).
4. ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ (Απόλυτα, ολοκληρωτικά)
5. ΔΟΥΛΕΨΕ ΕΝΤΑΤΙΚΑ (ή ΕΞΑΣΚΗΣΟΥ ΕΠΙΜΟΝΑ, βασιζόμενος στην κατανόησή σου πάνω στην Τέχνη σου.)

Το Τάϊ Τσι Τσουάν, το Χσινγκ Γι Τσουάν και το Πα Κουά Τσανγκ έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί επί αιώνες, από πολλές γενιές ασκούμενων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην εκμάθηση, εξάσκηση και εξέλιξη αυτών των τεχνών του Τσι Κουνγκ. Για να κατακτήσει κανείς μία από αυτές τις τέχνες πρέπει να εξασκηθεί στις ξεχωριστές κινήσεις μία προς μία, στις φόρμες, στις μεθόδους σωματικής ανάπτυξης, στις μαχητικές εφαρμογές των κινήσεων, στις μαχητικές τεχνικές δύο ατόμων, στα όπλα, στο διαλογισμό, στο Τσι Κουνγκ … Πρέπει ακόμα να ασκηθεί στα σπρωχτά χέρια όσο περισσότερο γίνεται για να κατανοήσει βαθιά την εφαρμογή τόσο των τεχνικών όσο και των βαθύτερων αρχών της τέχνης του. Πρέπει να είναι ταπεινός και ανοιχτός και να μαθαίνει από οποιοδήποτε μπορεί να τον διδάξει κάτι χρήσιμο και ωφέλιμο σχετικά με την τέχνη του. Όσο περισσότερο ρωτάει και ερευνάει κανείς πάνω σε αυτά που μαθαίνει, τόσο καλύτερα και βαθύτερα θα τα κατανοήσει. Πρέπει ακόμα να στοχάζεται ή να συλλογίζεται προσεκτικά και βαθιά πάνω σε κάθε τί που ακούει, βλέπει ή μαθαίνει, διακρίνοντας τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της γνώσης του, αξιολογώντας τα σημαντικά και ασήμαντα και καθορίζοντας τα πιο αξιόλογα, χρήσιμα και ωφέλιμα στοιχεία της γνώσης του από τα υπόλοιπα.
Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι να επιμένει κανείς στην εξάσκησή του. Είναι σημαντικό το να έχει κάποιος καλούς δασκάλους και βοηθάει το να έχει φυσικό ταλέντο αλλά αν δεν είναι διατεθειμένος ή δεν μπορεί να εξασκείται εντατικά, τακτικά και σοβαρά, όλα τα υπόλοιπα είναι άχρηστα. Όπως λέει το αρχαίο ρητό του Τάϊ Τσι Τσουάν:
“Η Γνώση, η Ικανότητα, η Κατανόηση και η Ευτυχία πετυχαίνονται μόνο μέσω προσωπικής προσπάθειας”.