Τα Πέντε Στοιχεία, το Γιν και το Γιανγκ,

Το Εσωτερικό, η Πρόθεση, η Ενέργεια,

η Δύναμη, το Σκληρό και το Μαλακό,

η Τεχνική και το  Πνεύμα, η Εσωτερική Δύναμη,

το Ψεύτικο και το Αληθινό,

το Πρωταρχικό Γιανγκ Τσι,

όλα ενωμένα σε ένα.

Γουάνγκ Φου Γουάν.

 

ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Από τον Αντώνη Γιαννούλη

  1. ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

 

Εκατοντάδες χρόνια πριν, φωτισμένοι σοφοί της μακρινής Κίνας που αναζητούσαν έναν τρόπο για να αναπτύξουν το ανθρώπινο σώμα και πνεύμα μέχρι το ανώτατο επίπεδό τους εμπνεύστηκαν ένα μεγαλοφυές σύστημα αυτοανάπτυξης γνωστό σήμερα σαν Τάϊ Τσι Τσουάν.

Αυτό το σύστημα προσωπικής ανάπτυξης βασισμένο πάνω στην παραδοσιακή Κινέζικη φιλοσοφία, έχει αποδειχτεί από τότε μέχρι σήμερα το πιο προηγμένο σύστημα σωματικής άσκησης και νοητικής εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της απέραντης Κίνας.

Οι Πολεμικές Τέχνες ήταν από πάντα στην Κίνα στενά συνδεδεμένες με τη φιλοσοφία, την κουλτούρα και την πνευματικότητα. Ακόμα και ο μεγάλος φιλόσοφος Κομφούκιος (αναγνωρισμένος σαν «ο σοφότερος όλων των σοφών» της Κίνας) απεικονίζεται συχνά με ένα σπαθί περασμένο στη ζώνη του. Το σπαθί συμβολίζει σωματικές, ηθικές και πνευματικές αρετές, δυνάμεις και ιδιότητες αποκτημένες με τη μελέτη των Πολεμικών Τεχνών.

Ακολουθώντας αυτή τη χιλιόχρονη παράδοση, το Τάϊ Τσι Τσουάν σχεδιάστηκε για να λειτουργεί και να χρησιμεύει σαν Πολεμική Τέχνη – σαν ένα μοναδικό είδος Κουνγκ Φου ανώτατης τάξης – και σαν τέτοιο καλλιεργήθηκε και ασκήθηκε από πολλές γενιές ασκούμενων μέχρι την εποχή μας.

Η ευφυΐα, η δημιουργικότητα του Κινέζικου πνεύματος είναι ανεξάντλητη. Έτσι σιγά – σιγά δημιουργήθηκαν και άλλα παρόμοια συστήματα Πολεμικής Τέχνης και προσωπικής ανάπτυξης, που μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία, χαρακτηριστικά γνωρίσματα, θεωρητικές βάσεις και πρακτικές μεθόδους με το Τάϊ Τσι Τσουάν, και μεταδόθηκαν στις επόμενες γενιές επίσης σαν Πολεμικές Τέχνες. Τα γνωστότερα απ’ αυτά σήμερα είναι το Πα Κουά Τσανγκ και το Χσίνγκ Γι Τσουάν, που αποτελούν τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της λεγόμενης «Εσωτερικής» ή «Πνευματικής» Σχολής των Κινέζικων Πολεμικών Τεχνών.[1]

Σήμερα πολλοί άνθρωποι θεωρούν το Τάϊ Τσι Τσουάν, το Πα Κουά Τσανγκ και το Χσίνγκ Γι Τσουάν σαν τρεις από τις καλύτερες Κινέζικες Πολεμικές Τέχνες – και έχουν δίκιο. Πρόκειται για πολύ δυνατές και αποτελεσματικές Πολεμικές Τέχνες, στις οποίες συχνά εκπαιδεύονταν στρατιωτικοί, αστυνομικοί και σωματοφύλακες. Αλλά το Τάϊ Τσι, το Πα Κουά και το Χσίνγκ  Γι είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτό. Είναι επίσης τέχνες νοητικής ανάπτυξης και τέχνες βελτίωσης της υγείας.

Με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι οι τέχνες του Τάϊ Τσι Τσουάν, του Πα Κουά Τσανγκ και του Χσινγκ Γι Τσουάν κάνουν πέντε σημαντικά πράγματα για μας:

–         Δυναμώνουν τη σύνδεση μεταξύ του νου και του σώματος.

–         Αναπτύσσουν τον αυτοέλεγχο σε κάθε επίπεδο, από το νοητικό έλεγχο πάνω στις κινήσεις του σώματος μέχρι τον έλεγχο πάνω στα συναισθήματα, στις σκέψεις και στις ψυχολογικές διαθέσεις που βιώνει κανείς.

–         Χαλαρώνουν και ηρεμούν το νου και το σώμα.

–         Βελτιώνουν την υγεία, τη ζωτικότητα και την ευεξία.

–         Μας εκπαιδεύουν στις Πολεμικές Τέχνες και μας διδάσκουν πρακτικές γνώσεις και ικανότητες αυτοάμυνας.

Προσεγγίζοντας το Τάϊ Τσι Τσουάν και τις άλλες Εσωτερικές Πολεμικές Τέχνες σαν τέχνες που προάγουν την ολότητα του ανθρώπου μέσω αυτοελέγχου και πειθαρχημένης εξάσκησης, ανακαλύπτει κανείς βαθμιαία πολλά ακόμα οφέλη και πολλές εφαρμογές αυτών των τεχνών στην καθημερινή του ζωή.

Το Τάϊ Τσι, το Πα Κουά και το Χσινγκ Γι μας βοηθούν να είμαστε πιο ψύχραιμοι και πιο ήρεμοι, πιο χαλαροί στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και των στρεσογόνων καταστάσεων της καθημερινής μας ζωής, να αναπτύξουμε καλύτερο συντονισμό για το τένις, δυνατότερα πόδια για το περπάτημα ή το σκι, περισσότερη ισορροπία για το χορό ή το πατινάζ, καλύτερο μυϊκό έλεγχο για κάθε άθλημα που μπορεί να κάνουμε, καλύτερη στάση του σώματος για το διαλογισμό ή τη γιόγκα, ή απλά περισσότερη ευλυγισία, περισσότερη ζωτικότητα και ενέργεια, λιγότερο στρες και πιο θετική αντιμετώπιση της ζωής και των προβλημάτων της, καλύτερη υγεία, κι ακόμα την αξιοζήλευτη ικανότητα να γερνάμε χωρίς να αισθανόμαστε γέροι.

Όλα αυτά δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά περισσότερα δώρα που το Τάϊ Τσι Τσύάν, το Πα Κουα Τσανγκ και το Χσινγκ Γι Τσουάν μπορούν μας δώσουν αν μάθουμε και ασκήσουμε οποιαδήποτε από αυτές τις Τέχνες σοβαρά και σωστά. Όσο ψάχνει κανείς το Τάϊ Τσι Τσουάν, το Πα Κουά Τσανγκ και το Χσίνγκ Γι Τσουάν, τόσο περισσότερα οφέλη ανακαλύπτει μέσα τους.

  1. 2. ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Από τις τρεις σπουδαιότερες «Εσωτερικές» ή «Πνευματικές» Πολεμικές Τέχνες της Κίνας – το Τάϊ Τσι Τσουάν, το Πα Κουά Τσανγκ και το Χσινγκ Γι Τσουάν – η πρώτη είναι περισσότερο γνωστή και δημοφιλής – όχι μόνο στην Κίνα αλλά σε όλον τον κόσμο. Το Τάϊ Τσι Τσουάν είναι ίσως η πιο δημοφιλής Κινέζικη τέχνη σε ολόκληρο τον πλανήτη, και η φήμη του διαρκώς εξαπλώνεται. Στις επόμενες γραμμές αυτού του άρθρου θα αναφερόμαστε μόνο σε αυτήν, αλλά όσα ισχύουν για το Τάϊ Τσι ισχύουν επίσης σε μεγάλο βαθμό και για τις άλλες δύο κορυφαίες «Εσωτερικές» Πολεμικές Τέχνες, το Πα Κουά Τσανγκ και το Χσίνγκ Γι Τσουάν.

«Τάϊ Τσι» σημαίνει «το Υπέρτατο, το Ανώτατο, το Μέγιστο». Σημαίνει να βελτιώνεσαι, να αναπτύσσεσαι και να προοδεύεις χωρίς περιορισμούς. Σημαίνει την απέραντη Ύπαρξη, την απέραντη Φύση που εξελίσσεται συνεχώς, χωρίς τέλος, από την αρχή του χρόνου. Οι Κινέζοι σοφοί γνωρίζουν ότι το ανθρώπινο σώμα και πνεύμα έχουν απεριόριστες προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με το συνηθισμένο τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι από μας υπάρχουμε και ζούμε. Η αυτοανάπτυξη αυτή είναι επιτεύξιμη και δυνατή για όποιον ακολουθεί την Τέχνη και τη φιλοσοφία του Τάϊ Τσι εναρμονίζοντας τη σκέψη και τη δράση του με τις αρχές της Τέχνης. Η φιλοσοφία του Τάϊ Τσι είναι μια φιλοσοφία εναρμόνισης της ζωής και των δραστηριοτήτων της και η Τέχνη του είναι μια Τέχνη εναρμόνισης του σώματος και του πνεύματος στην κίνηση και στη δράση. Το Τάϊ Τσι Τσουάν ονομάζεται από πολλούς «Κινούμενη Αρμονία» ή «Δυναμική Αρμονία».

Επειδή καλλιεργεί συγκεκριμένες νοητικές καταστάσεις κατά την εξάσκησή του, το Τάϊ Τσι ονομάζεται επίσης «διαλογισμός σε κίνηση». Η ήρεμη αταραξία ή συγκεντρωμένη επίγνωση που συνοδεύουν τις κινήσεις ενός έμπειρου γνώστη του Τάϊ Τσι είναι παρόμοιες με τις νοητικές καταστάσεις ενός έμπειρου διαλογιστή.

Μια άλλη συνηθισμένη περιγραφή του Τάϊ Τσι Τσουάν είναι «Εσωτερική Εξάσκηση» (Νέϊ Κουνγκ). Αυτός είναι ένας αρκετά ακριβής όρος που περιγράφει την ουσιαστική φύση της τέχνης. Με απλά λόγια σημαίνει ότι κατά την εξάσκηση του Τάϊ Τσι η σωστή άσκηση του σώματος δεν είναι καθόλου αρκετή από μόνη της. Στην εξάσκηση του Τάϊ Τσι πρέπει να ασκούνται όλες οι νοητικές και πνευματικές μας δυνάμεις παράλληλα με το σώμα μας: Συγκέντρωση, επίγνωση, προσοχή, αντίληψη, θέληση, πρόθεση, αυτοέλεγχος, ψυχραιμία και αταραξία, είναι μερικές από τις έμφυτες νοητικές και πνευματικές ιδιότητες του ανθρώπου που πρέπει να ενεργοποιούνται κατά τη σωματική εξάσκηση των κινήσεων του Τάϊ Τσι.

Τέλος, το «Τσουάν» στο Τάϊ Τσι Τσουάν σημαίνει «γροθιά» ή «Πολεμική Τέχνη», δηλώνοντας ότι το εξωτερικό κέλυφος της τέχνης ( οι κινήσεις) είναι οι τεχνικές μιας πρακτικής Πολεμικής Τέχνης που έχει αποδειχθεί τρομερά αποτελεσματική από χιλιάδες πολεμιστές που έχουν εκπαιδευτεί σε αυτήν τους τελευταίους έξι αιώνες της Κινέζικης ιστορίας.

Αν και το Τάϊ Τσι Τσουάν είναι εξωτερικά μια Πολεμική Τέχνη δε βασίζεται στη σωματική δύναμη ή στην ωμή βία, αλλά στη σωστή χρήση της τεχνικής και στη δύναμη του νου και του πνεύματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να ασκηθεί και να προοδεύσει στο Τάϊ Τσι άσχετα από το επίπεδο της σωματικής δύναμης, της φυσικής κατάστασης ή της ηλικίας του. «Αν μπορείς να περπατήσεις, μπορείς να ασκηθείς και να προοδεύσεις στο Τάϊ Τσι Τσουάν» λένε στην Κίνα. Αν και στην αρχή πρέπει να καταβάλεις κάποια προσπάθεια και για να εκτελέσεις αλλά και για να θυμάσαι τις ασκήσεις και τις κινήσεις του Τάϊ Τσι, σιγά – σιγά οι κινήσεις γίνονται οικείες και φυσικές και η κατανόηση και η γνώση τους βαθμιαία βαθαίνουν.

Η γνώση του Τάϊ Τσι Τσουάν, ακόμα και σε ένα καθαρά σωματικό στάδιο, είναι πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη. Οι τεχνικές έχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα εκμάθησης και κατανόησης, εκτέλεσης και εφαρμογής – τόσο σαν σωματικές ή ενεργειακές ασκήσεις όσο και σαν πρακτικές εφαρμογές αυτοάμυνας. Καθώς ο μαθητής βελτιώνεται και κατανοεί περισσότερο (πάντα βοηθούμενος από το δάσκαλό του) ανακαλύπτει καινούργια επίπεδα βάθους, γνώσης, χρήσης και εφαρμογής των ήδη γνωστών κινήσεων.

Σαν Πολεμική Τέχνη, το Τάϊ Τσι Τσουάν βασίζεται στην παρεκτροπή ή την αποφυγή της επίθεσης ενός αντιπάλου και στην άμεση αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενο την ορμή, την κατεύθυνση και τη δύναμη της εχθρικής κίνησης και αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλο που περιμένει κάποια άμυνα, απόκρουση ή οπισθοχώρηση. Για το Τάϊ Τσι η άμυνα γίνεται επίθεση, η απόκρουση μετατρέπεται σε χτύπημα, η οπισθοχώρηση αλλάζει σε εφόρμηση, όπως το Γιν αλλάζει σε Γιανγκ σε έναν αδιάσπαστο κύκλο. Η δύναμη του Τάϊ Τσι είναι απαλή, αποφεύγοντας τη μυϊκή σύσπαση, αλλά χρησιμοποιώντας την ορμή της κίνησης ολόκληρου του σώματος και την περιστροφή σαν μια μπάλα σε συνδυασμό με την εσωτερική δύναμη του Τσι για την παραγωγή τρομακτικής ισχύος (Νέϊ Τζίνγκ).

Η εκπλήρωση τόσο των σωματικών όσο και των πνευματικών απαιτήσεων της σωστής εκτέλεσης του Τάϊ Τσι χρειάζεται συστηματική διδασκαλία και μεθοδική εκμάθηση, που γίνεται καλύτερα μαθαίνοντας την τέχνη κοντά σε έναν έμπειρο και ικανό εκπαιδευτή ή δάσκαλο για αρκετό χρόνο, μέχρι που ο ίδιος ο ασκούμενος να αποκτήσει αρκετή προσωπική γνώση, ικανότητα και εμπειρία στις σωματικές και πνευματικές διαστάσεις της τέχνης. Αργότερα, στο βαθμό που έχει αποκτήσει βιωματική γνώση, προσωπική πείρα και πρακτική ικανότητα των σωματικών και πνευματικών διδασκαλιών του Τάϊ Τσι Τσουάν, ο ασκούμενος μπορεί να ασκείται μόνος του, βελτιώνοντας την τέχνη του και αναπτύσσοντας τον εαυτό του.

Αν και η διαδικασία της σωστής εκμάθησης του Τάϊ Τσι Τσουάν απαιτεί χρόνο, κόπο και (σωματική και πνευματική) προσπάθεια, ιδιαίτερα στην αρχή, είναι παρόλα αυτά ζωτικής σημασίας για την παραπέρα πρόοδο και ανάπτυξη του ασκούμενου και την απολαβή των ωφελειών και των δώρων που η ενασχόληση με το Τάϊ Τσι Τσουάν μπορεί να μας δώσει.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Τάϊ Τσι, η αληθινή σοφία και η αληθινή δύναμη βρίσκεται στην εναρμόνιση με τη Φύση, στο να ακολουθείς το Ρυθμό της Φύσης και στο να μη δρας αντίθετα με τη Φύση. Αυτός είναι ο αληθινός δρόμος της σοφίας, της δύναμης, της ευτυχίας, της υγείας, της μακροζωίας και της επιτυχίας σε κάθε σημαντικό εγχείρημα της ζωής.

Έτσι, παρόλο που οι κινήσεις, οι τεχνικές και οι διδασκαλίες του Τάϊ Τσι Τσουάν στην αρχή μπορεί να φαίνονται περίπλοκες, άβολες και αφύσικες για το σώμα και για το νου μας, μέσω της πρακτικής εξάσκησης και της ενασχόλησης με αυτές γίνονται σιγά – σιγά όλο και περισσότερο κατανοητές, άνετες, εύκολες και οικείες για μας, μέχρι που τελικά γίνονται εντελώς φυσικές και χωρίς καμία αίσθηση προσπάθειας, δυσκολίας ή κόπου. Σε αυτό το στάδιο, που πετυχαίνεται βαθμιαία μέσω βιωματικής γνώσης και πρακτικής άσκησης, η τέχνη του Τάϊ Τσι Τσουάν έχει μαθευτεί σωστά: Τότε το Τάϊ Τσι εκτελείται άκοπα, αβίαστα και χωρίς προσπάθεια, σα μια μορφή «Αβίαστης Δράσης». Αυτό είναι το επίπεδο της «Άνεσης και της Ευκολίας», όπως παραδοσιακά ονομάζεται, στο οποίο οι προχωρημένοι ασκούμενοι του Τάϊ Τσι Τσουάν, του Πα Κουά Τσανγκ και του Χσίνγκ Γι Τσουάν, τελειοποιούν και εξελίσσουν την τέχνη τους.

Οι αρχές και οι διδασκαλίες του Πα Κουά και του Χσίνγκ Γι Τσουάν είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτόσημες με εκείνες του Τάϊ Τσι Τσουάν, αν και οι εξωτερικές κινήσεις και φόρμες είναι αρκετά διαφορετικές, δίνοντας διαφορετική μορφή σε κάθε ξεχωριστό στυλ Εσωτερικής Πολεμικής Τέχνης. Γνωστό για τις σπειροειδείς, φιδίσιες κινήσεις του και για τον κυκλικό και συνεχόμενο βηματισμό του, το Πα Κουά Τσανγκ περικυκλώνει τον αντίπαλο χτυπώντας τον από πολλές διαφορετικές γωνίες ενώ κινείται κυκλικά γύρω του αλλάζοντας συνεχώς κατευθύνσεις μέχρι να τον συντρίψει. Στο Χσίνγκ Γι Τσουάν οι κυκλικές κινήσεις είναι πολύ μικρότερες χάρη στην ανάπτυξη ταχύτητας και ορμητικότητας στην επίθεση, τόσο που το στυλ δίνει την εντύπωση ευθύγραμμης κίνησης. Αλλά όπως σε όλες τις Εσωτερικές Τέχνες, ο κύκλος υπάρχει, απλώς είναι πολύ μικρός για να τον προσέξει κανείς. Βασισμένο σε γρήγορους συνδυασμούς χτυπημάτων που βομβαρδίζουν τον αντίπαλο με εκρηκτική δύναμη, το Χσίνγκ Γι Τσουάν υπήρξε το αγαπημένο Κουνγκ Φου σωματοφυλάκων, στρατιωτών και αστυνομικών της Κίνας.

  1. 3. ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

(ΝΕΪ ΤΖΙΑ ΤΣΟΥΑΝ)

Είναι από παλιά παράδοση στο Κινέζικο Κουνγκ Φου να μεταδίδονται οι σημαντικότερες διδασκαλίες του με τη μορφή ποιημάτων ή τραγουδιών, τα οποία απομνημονεύονται πιο εύκολα στο μυαλό των ασκούμενων απ’ ότι ο πεζός λόγος. Αν και δε θεωρώ τον εαυτό μου ισάξιο των μεγάλων Δασκάλων που έχουν συνθέσει τα περισσότερα από τα αρχαία ποιήματα του Κουνγκ Φου, βασισμένος όμως στην εικοσιπεντάχρονη πρακτική, εμπειρία και μελέτη των Εσωτερικών Κινέζικων Πολεμικών Τεχνών, έγραψα το δικό μου ποίημα πάνω στις Τέχνες του Νέϊ Τζία Κουνγκ Φου (Τάϊ Τσι Τσουάν, Πα Κουά Τσανγκ, Χσινγκ Γι Τσουάν, κ.λπ.) που νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασκούμενους αυτών των Τεχνών στο να κατανοήσουν, να εκτιμήσουν και να ασκήσουν καλύτερα τις Τέχνες τους. Το παρακάτω ποίημα δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

Το ποίημα του Νέϊ Τζία Τσουάν

Αφιερωμένο στο Δάσκαλό μου

τον Μάστερ Τανγκ Τουνγκ Γουΐνγκ

Οι τέχνες του Νέϊ Τζία Τσουάν περιέχουν βαθιές και πολύτιμες γνώσεις. Για να τις μάθεις πρέπει να ασκηθείς, να αισθανθείς και να βιώσεις.

Το να βρεις Δάσκαλο καλό είναι πολύ σημαντικό. Μετά πρέπει να ασκηθείς με τρόπο σωστό.

Με υπομονή και επιμονή πρέπει να προσπαθείς και θα σε βοηθήσει πολύ να θυμάσαι τα εξής:

Το σώμα κρατιέται φυσικά στητό, τα χέρια χαλαρά, το πρόσωπο γαλήνιο.

Συγκέντρωσε το πνεύμα και ηρέμησε το Τσι, διώξε τις σκέψεις που παρεμβαίνουν και επικεντρώσου.

Η καρδιά είναι ακίνητη σαν ήρεμο νερό, ο Ουρανός και η Γη συνυπάρχουν σε τέλεια αρμονία.

Τα μάτια κοιτάζουν ευθεία μπροστά, το σώμα και τα άκρα είναι χαλαρωμένα.

Το στόμα κλείνει, η γλώσσα ακουμπάει απαλά στον ουρανίσκο.

Το Τσι και η αναπνοή γεμίζουν τις αρτηρίες, κυκλοφορώντας σε όλο το σώμα από και προς τη «θάλασσα του Τσι».

Τα πέλματα των ποδιών λυγίζουν ελαφρά, το κέντρο των πελμάτων συσπάται προς τα μέσα.

Τα γόνατα είναι λυγισμένα, η ενέργεια της μέσης κινείται προς τα κάτω.

Χαλάρωσε τους ώμους και άδειασε το στήθος, σπρώξε το κεφάλι προς τα πάνω και ίσιωσε το πίσω μέρος του λαιμού.

Η πρόθεση (Γι) κρατιέται στο Ταν Τιεν, η αναπνοή είναι ελαφριά, η εισπνοή απαλή.

Η εκπνοή αβίαστη, ρευστή, ομαλή, αργή και βαθιά.

Σπρώξε τον ουρανό προς τα επάνω και στάσου ίσιος πάνω στη γη, το Ένα Τσι είναι πλήρες και φυσικό.

Τα χέρια κινούνται, η κίνηση πηγάζει από τη μέση.

Οι αγκώνες λυγίζουν, οι παλάμες καμπυλώνουν φυσικά.

Τα δάχτυλα των χεριών είναι τεντωμένα και ανοιχτά.

Κινείσαι σε συνεχόμενους κύκλους, με κυκλικές και καμπύλες κινήσεις.

Κάνε την εισπνοή και την εκπνοή να εναλλάσσονται ρυθμικά.

Η ενέργεια έρχεται από το Ταν Τιεν, προς τους ώμους και προς τους αγκώνες.

Οι αγκώνες σπρώχνουν τις παλάμες και τα χέρια, και η δύναμη φτάνει στα τέσσερα άκρα.

Κινείσαι σε κύκλους με όλο το σώμα, σα μια ρόδα που γυρίζει ατέλειωτα.

Κινείσαι σαν ένα φίδι, περιστρεφόμενος σε μια σπειροειδή κίνηση.

Συγκεντρώσου στις «Τρεις Καρδιές», το κέντρο των παλαμών, το κέντρο των πελμάτων και το κέντρο του σώματος.

Χαλαρώνοντας όλες τις αρθρώσεις, η ενέργεια φτάνει στα τέσσερα άκρα.

Το Τσι και η αναπνοή κινούνται μέσα και έξω, το Ταν Τιεν διαστέλλεται και συστέλλεται, το σώμα ανοίγει και κλείνει.

Το Τσι ακολουθεί τις κινήσεις των παλαμών, οι παλάμες κινούνται και το Τσι κυλάει, το Τσι κυλάει και η δύναμη ακολουθεί το Τσι.

Το πνεύμα και η τεχνική ενώνονται σε ένα, η Πρόθεση οδηγεί την κίνηση, κινείσαι σε έναν τέλειο κύκλο και μετά επιστρέφεις, σε κύκλους χωρίς τέλος.

Το Τσι είναι πλήρες και το πνεύμα συγκεντρωμένο.

Όταν το πνεύμα είναι συγκεντρωμένο, η καρδιά είναι ήρεμη.

Η Φωτιά και το Νερό ενώνονται, το Γιν και το Γιανγκ συγχωνεύονται, τα νεφρά δυναμώνουν και η τεχνική τελειοποιείται.

Γαλήνη και ηρεμία, χωρίς σκέψεις, χωρίς σκοτούρες.

Το πνεύμα κρατιέται μέσα, η πρόθεση περικλείει ολόκληρο το σύμπαν.

Τα εσωτερικά όργανα ενδυναμώνονται και η ζωή επιμηκύνεται.

Όπως συμβαίνει απ’ τους αρχαίους καιρούς, ο Ουρανός και ο άνθρωπος είναι Ένα.

Να είσαι συνεπής στην εξάσκηση, μην παίρνεις τις διδασκαλίες επιπόλαια.

Από το Αργό στο Γρήγορο, από το Μαλακό στο Σκληρό.

Από το Εσωτερικό στο Εξωτερικό, από το Εύκολο στο Δύσκολο.

Από τον Επιφανειακό στο βαθύ, από την Κίνηση στην Ακινησία.

Με όλη σου τη δύναμη καλλιέργησε τη ζωή σου.

Αν σου επιτεθεί ο πιο δυνατός εχθρός, χρησιμοποιώντας διακόσια γραμμάρια δύναμης, μπορείς να νικήσεις μια δύναμη διακοσίων κιλών.


[1] Στα Κινέζικα «Νέϊ Τζία Τσουάν». Υπάρχουν κι άλλα στυλ Κινέζικων Πολεμικών Τεχνών που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, έχοντας παρόμοιες αρχές και χαρακτηριστικά – όπως το Λιου Χε Πα Φα, το Τα Τσενγκ Τσουάν, το Πα Τσι Τσουάν, το Ζον Ραν Τσουάν, και άλλα, αλλά είναι ελάχιστα γνωστά ακόμα στην Κίνα.