ΤΑΟ ΓΙΝ ΓΙΟΓΚΑ
ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΟ ΓΙΝ ΚΟΥΝΓΚ

Οι ασκήσεις Ταο Γιν (έλεγχος και καθοδήγηση της ενέργειας) αποτελούν ένα ολιστικό σύστημα σωματικής και βιο ενεργειακής εξάσκησης δημιουργημένο πριν 3.000 χρόνια στην Κίνα. Οι τεχνικές Ταο Γιν διαιρούνται σε κινήσεις Γιάνγκ (Κινητικές ή Δυναμικές) θυμίζοντας κάπως ασκήσεις ινδικής Γιόγκα και περιέχοντας συγχρόνως στοιχεία που θυμίζουν Τάι Τσι, Τσι Κούνγκ ή Κουνγκ Φου. Αυτές οι διαλογιστικές ασκήσεις αναπτύσσουν την επίγνωση και την πνευματική διαύγεια, αυξάνουν την αυτοσυγκέντρωση και την ηρεμία, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζουν και δυναμώνουν το σώμα εσωτερικά και εξωτερικά, κάνοντάς το χαλαρό και ευλύγιστο, ελαστικό και δυνατό. Κατάλληλες για άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, οι ασκήσεις Ταο Γιν ωφελούν σημαντικά την υγεία, την ενεργητικότητα και την μακροζωία, ενώ συντελούν στην καταπολέμηση του στρες και της ψυχικής έντασης.
Οι ασκήσεις Ταο Γιν Γιόγκα συνεισφέρουν πολλά στην εξάσκηση των κινεζικών πολεμικών τεχνών (Κουνγκ Φου, Τσουάν Φα, Γου Σου, κ.λπ.). Η πρώτη προτεραιότητα κάθε κινεζικής πολεμικής τέχνης είναι ένα υγιές σώμα και ένας υγιής νους.
Οι ασκήσεις Ταο Γιν Γιόγκα παράγουν ζέστη και μαλακώνουν τους συνδετικούς ιστούς του σώματος, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος σε κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος. Συνδυαζόμενες με βαθιά αναπνοή του Τσι Κούνγκ αυξάνουν την αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων, εφοδιάζοντας με περισσότερο οξυγόνο το σώμα και ωφελώντας ολόκληρο τον οργανισμό ακόμα περισσότερο.
Οι βιο ενεργειακές επιδράσεις του Ταο Γιν αυξάνουν την οξυγόνωση του αίματος ωφελώντας το καρδιοαγγειακό σύστημα και εξισορροπούν την λειτουργία του αδενικού συστήματος, δυναμώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, πράγμα που οδηγεί στην πρόληψη πολλών ασθενειών.
Από την ανατολική άποψη η άσκηση στο Ταο Γιν Νέι Κούνγκ (ή Ταο Γιν Γιόγκα) ενδυναμώνει την ζωτικότητα (Τσινγκ, Τζινγκ ή Ουσία), την ζωτική ενέργεια (Τσι, Γκι ή βιοενέργεια) και το Σεν (συνείδηση, αντίληψη ή πνεύμα), που αποτελούν τα τρία πολυτιμότερα συστατικά στοιχεία (ή τους Τρεις Θησαυρούς) του ανθρώπινου οργανισμού.
Η άσκηση Ταο Γιν Νεϊ Κούνγκ (ή Ταο Γιν Γιόγκα) περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες:
1. Σωματική Εξάσκηση: Αυξάνει την παραγωγή του Τσινγκ (Ουσίας ή ζωτικότητας) – Σωματικές ασκήσεις.
2. Αναπνευστική Εξάσκηση: Μετατρέπει το Τσινγκ σε Τσι (την ουσία σε ζωτική ενέργεια ή την ζωτικότητα σε βιοενέργεια)
3. Νοητική Εξάσκηση: Μετατρέπει το Τσι σε Σεν ( την ενέργεια σε πνεύμα ή την βιοενέργεια σε επίγνωση)- η διαλογιστική πλευρά των ασκήσεων Ταο Γιν.
Όπως το Τσι Κούνγκ και το Τάι Τσι, οι ασκήσεις Ταο Γιν Γιόγκα προσφέρουν εξαιρετικά ωφέλη στην υγεία και δυναμώνουν βαθιά και αρμονικά το νου και το σώμα μας.