ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ
Από τον Sifou Αντώνη Γιαννούλη

Εδώ και τριάντα χρόνια ασχολούμαι με το Τσι Κουνγκ. Τα δέκα πρώτα χρόνια σαν μαθητής, τα είκοσι επόμενα χρόνια σαν δάσκαλος αυτής της υπέροχης τέχνης. Στα χρόνια αυτά με έχουν ρωτήσει εκατοντάδες φορές: Τι είναι το Τσι Κουνγκ; Παρ’ όλο που έχω δώσει δεκάδες διαφορετικές απαντήσεις και έχω διαβάσει ακόμα περισσότερες, καμιά απ’ αυτές δεν μου φαίνεται ικανοποιητικά σωστή, αρκετά περιεκτική, επαρκής ή πλήρης. Κανένας συγκεκριμένος ορισμός του Τσι Κουνγκ δεν μπορεί να εκφράσει τις πολλές διαφορετικές διαστάσεις, πλευρές και περιεχόμενα της τέχνης του Τσι Κουνγκ, των εφαρμογών, των ωφελειών και των αποτελεσμάτων της. Ακόμα και ένα μεγάλο βιβλίο πάνω στη τέχνη περιέχει μια πολύ συνοπτική κατανόησή της.
Γιατί το Τσι Κουνγκ δεν είναι απλώς μια τέχνη. Είναι ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη, φιλοσοφία και πνευματικότητα, θεραπεία και αυτοπειθαρχία, τρόπος δράσης και τρόπος ζωής. Είναι ο ενοποιημένος τρόπος δράσης, σκέψης, συμπεριφοράς και αυτοεξάσκησης με τον οποίο μπορούμε να εναρμονιστούμε ή να ενοποιηθούμε με αυτό που οι αρχαίοι Κινέζοι σοφοί αποκαλούσαν “ Το Μεγάλο Τσι”, το άπειρο πεδίο της συμπαντικής βιοενέργειας που περιβάλει και εμποτίζει ολόκληρη τη φύση και που μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε και ερευνάται από τις σύγχρονες επιστήμες μας.
Ορισμοί που περιγράφουν το Τσι Κουνγκ σαν “αναπνευστική άσκηση, ενεργειακή καλλιέργεια ή ενεργειακό διαλογισμό” είναι συνεπώς υπεραπλουστευμένοι, εξαιρετικά περιορισμένοι ή ανεπαρκείς, για να μεταδώσουν μια πλήρη εικόνα του περιεχομένου και των νοημάτων της δισύλλαβης λέξης Τσι Κουνγκ.
Ένας ορισμός που χρησιμοποιώ τελευταία όταν αναφέρομαι στο Τσι Κουνγκ και που μου φαίνεται ακριβέστερος, σαφέστερος και περιεκτικότερος από τους συνηθισμένους ορισμούς της τέχνης, είναι ο παρακάτω:
“ Το Τσι Κουνγκ είναι μια τέχνη σωματικής επίγνωσης, ψυχοσωματικής ενδυνάμωσης, βιο ενεργειακής ανάπτυξης και αναπνευστικής άσκησης, όλα ενοποιημένα σε ένα σύστημα βιωματικής αυτοπειθαρχίας και αυτοεξάσκησης”. Αν και δεν είναι ένας εύκολος ορισμός, νομίζω ότι είναι βαθύτερος και ακριβέστερος από τους υπόλοιπους. Νομίζω επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει πολλούς φίλους ή ασκούμενους του Τσι Κουνγκ στην εκβάθυνσή της κατανόησης τους γι’ αυτό.
Συνήθως η δεύτερη ερώτηση των ανθρώπων που ρωτούν τι είναι το Τσι Κουνγκ είναι: “Πως θα μάθω Τσι Κουνγκ;”
Υπάρχουν φυσικά πολλοί τρόποι να μάθει κάποιος Τσι Κουνγκ. Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτές, βίντεο ή βιβλία, σχολές, σεμινάρια και κύκλοι σπουδών. Αλλά τίποτα από αυτά δεν εγγυάται ότι θα μάθει κάποιον καλά και σωστά την τέχνη του Τσι Κουνγκ. Ετσι στην ερώτηση “Πως μπορώ να μάθω Τσι Κούνγκ;” συνήθως απαντώ:
“Το Τσι Κουνγκ δεν μαθαίνεται. Το Τσι Κουνγκ μόνο βιώνεται. Και για να βιωθεί πρέπει να ασκηθεί.”
Όπως ο διαλογισμός, το κολύμπι ή το ποδήλατο, το Τσι Κουνγκ δεν μαθαίνεται μέσω πληροφόρησης ή γνώσης αλλά μέσω πρακτικής, βιωματικής εξάσκησης. Αν θέλεις να γίνεις μαθητής του Τσι Κουνγκ γίνε ασκούμενος.
Και συνέχισε να ασκείσαι για πάντα. Γιατί ποτέ δεν το μαθαίνεις όλο.
Ο δρόμος του Τσι Κουνγκ είναι σαν τη ζωή. Προχωρεί πάντα μπροστά και δεν έχει γυρισμό.

Αντώνης Γιαννούλης.