Πραγματεία πάνω στο Τάϊ Τσι Τσουάν

του Τσεν Γουέϊ Μινγκ

 

Μετάφραση: Αντώνης Γιαννούλης


Η ιδέα (το νόημα) της εξάσκησης του Τάϊ Τσι Τσουάν( και των άλλων Εσωτερικών Πολεμικών Τεχνών) είναι η ενδυνάμωση του σώματος (δηλαδή των μυών και των κοκάλων), η εξισορρόπηση της κυκλοφορίας του Τσι (της Εσωτερικής Ενέργειας) και του αίματος, η εναρμόνιση του σώματος, του νου και του πνεύματος, η πρόληψη των ασθενειών και η επίτευξη καλύτερης υγείας και μακροζωίας. Το Τάϊ Τσι Τσουάν (και οι άλλες Τέχνες του Νέϊ Τζία Κουνγκ Φου) είναι αρχαία συστήματα ψυχοσωματικής άσκησης που χρησιμοποιούνται επί αιώνες στην Κίνα για ανάπτυξη σωματικής και πνευματικής υγείας.

 

Το Τάϊ Τσι Τσουάν, όπως το Πα Κουά Τσανγκ και το Χσίνγκ Γι Τσουάν βασίζονται σε επιστημονικές αρχές Κίνησης (σωματικής δράσης) και Ακινησίας (διαλογιστικής ηρεμίας), και στις Αλλαγές (συνδυασμούς τεχνικών) που παράγονται από τις μεταβολές του Ουσιαστικού (Γιανγκ) στο Μη-Ουσιαστικό (Γιν), δηλαδή στη συνεργασία αντιθέτων κινήσεων, δυνάμεων και δράσεων του νου και του σώματος. Στις Εσωτερικές Πολεμικές Τέχνες δίνεται έμφαση στις χαλαρές κινήσεις και στις ευθυτενείς και καλά ισορροπημένες στάσεις του σώματος. Οι κινήσεις είναι ευέλικτες και ευκίνητες, ελαφριές και κυκλικές, ρευστές και συνεχόμενες. Έτσι, όταν ένα μέρος του σώματος κινείται, όλα τα μέρη του σώματος κινούνται, και όταν ένα μέρος του σώματος είναι ακίνητο, όλα τα μέρη είναι ακίνητα. Αυτό είναι παρόμοιο με τις αρχές και τις διδασκαλίες του Ταοϊστικού διαλογισμού.[1]

 

Από τη σκοπιά των Πολεμικών Τεχνών το Τάϊ Τσι Τσουάν  (και οι άλλες Τέχνες του Νέϊ Τζία Κουνγκ Φου) θεωρούνται σαν Εσωτερικά στυλ Πολεμικών Τεχνών επειδή λειτουργούν σύμφωνα με τη φιλοσοφία και τις αρχές του Τάο.[2] Άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου μπορούν να ασκηθούν σε αυτές χωρίς περιορισμούς. Είναι πολύ φυσικές και ακίνδυνες μέθοδοι σωματικής άσκησης και πνευματικής καλλιέργειας, που δεν έχουν καμία βλαβερή επίδραση στην υγεία των ασκούμενων (υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι μαθαίνονται και εξασκούνται με το σωστό τρόπο).

 

Αν κάποιος ασκεί το Τάϊ Τσι Τσουάν, το Πα Κουα Τσανγκ ή το Χσίνγκ Γι Τσουάν τακτικά και αφοσιωμένα, με το χρόνο θα κερδίσει τα οφέλη της υγείας και της αρμονίας στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα.


 


[1] Η φιλοσοφία του Ταοϊστικού διαλογισμού – που έχει διαδοθεί ευρέως στη δύση μέσω των διδασκαλιών του Ζεν – συνοψίζεται αριστοτεχνικά στη διάσημη φράση: «Όταν περπατάς, μόνο να περπατάς – ολοκληρωτικά. Όταν κάθεσαι, μόνο να κάθεσαι – ολοκληρωτικά. Πάνω απ’ όλα, μην ταλαντεύεσαι.» Όπως λέει ο Δάσκαλος Ντενγκ Μινγκ Ντάο: «Το ίδιο είναι και το να γνωρίσεις το Τάο «την υπέρτατη κατανόηση της Αλήθειας της ζωής».

 

[2] Βλέπε υποσημείωση 1.