ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

 

Υπάρχουν τρία σημαντικά μυστικά της επιτυχίας σε οτιδήποτε κι αν μαθαίνει κανείς, που ισχύουν και στην εκμάθηση του Ται Τσι Τσουαν. Χρόνος, Υπομονή και Εξάσκηση. Εξασκήσου με μεγάλη Πρόθεση (αποφασιστικότητα, θέληση, συγκέντρωση) και με μεγάλη προσπάθεια. Αν μαθαίνεις Ται Τσι βιαστικά, επιπόλαια ή απρόσεχτα, απλώς Ξύνεις Την Επιφάνεια. Μην Ξύνεις μόνο την Επιφάνεια, Σκάψε Βαθύτερα. Αν προχωρήσεις βαθιά στο Ται Τσι Τσουαν, βρίσκεις ένα διαμάντι.

Ο νους είναι ο στρατηγός, τα χέρια και τα πόδια –οι μύες και οι αρθρώσεις– είναι οι στρατιώτες. Εκπαίδευσε πρώτα τον στρατηγό σου, εξάσκησε πρώτα το πνεύμα σου. Συγκεντρώσου στη σωστότητα των κινήσεων και στην ακρίβεια της εκτέλεσής τους – μάθε τις κινήσεις σωστά. Τότε, οι στρατιώτες σου δεν θα έχουν προβλήματα.

            Στην εξάσκηση του Ται Τσι, δεν πρέπει να σκέφτεσαι πολύ, ούτε να αισθάνεσαι πολύ, γιατί αυτό σε κάνει νευρικό, σφιγμένο, σκεφτικό και αφηγημένο. Πρέπει κανείς να αφήνει στην άκρη τις σκέψεις και τα συναισθήματα  κατά την άσκηση, όσο μπορεί περισσότερο.

            Το να μαθαίνεις Ται Τσι Τσουαν σημαίνει να μαθαίνεις καλύτερη ισορροπία, μετακινώντας συνεχώς το βάρος από το ένα πόδι στο άλλο, από το Γιν στο Γιανγκ, και πάλι από την αρχή. Η ισορροπία και η ευθυγράμμιση του κέντρου  βάρους του σώματος με τη βαρύτητα πρέπει να ελέγχεται συνεχώς, σε κάθε στάση, κίνηση και φόρμα της τέχνης.

Αν κάποιος θέλει να ξεκλειδώσει τα μυστικά τού Ται Τσι Τσουαν, πρέπει να το αντιμετωπίζει σα να ήταν η γυναίκα του. Αν δεν αντιμετωπίζεις τη γυναίκα σου σωστά, αν δεν την προσέχεις κάθε μέρα, αν δεν της αφιερώνεις χρόνο κάθε μέρα, κι αν δεν την αγαπάς κάθε μέρα, θα σε εγκαταλείψει σύντομα. Οι σοβαροί μαθητές τού Ται Τσι πρέπει να θυμούνται πάντα τις ακόλουθες συμβουλές:

 

  • Η παρακολούθηση των μαθημάτων πρέπει να γίνει προτεραιότητά σου.
  • Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μην είσαι νωχελικός, νωθρός ή τεμπέλης.
  • Μη λες ότι είσαι κουρασμένος. Μη σκέφτεσαι πολύ. Μη μιλάς πολύ. Μη λες «το ξέρω» και μην νομίζεις ότι «ξέρεις» κάτι. Πάντα μπορείς να μάθεις αυτό το κάτι καλυτέρα, σωστότερα, πληρέστερα ή βαθύτερα.
  • Απλώς εξασκήσου, απλώς δράσε. Και όταν εξασκείσαι και δρας, βάλε όλη σου την προσπάθεια – πρόσεξε, ερεύνησε, ρώτα, εμβάθυνε.
  • Εξασκήσου κάθε μέρα, ακριβώς όπως τρως κάθε μέρα.
  • Βελτιώσου, γίνε καλύτερος, αναπτύξου, τελειοποιήσου.
  • Δώσε όλη σου την προσοχή και όλη σου την ενέργεια σε κάθε κίνηση. Εξάντλησε όλες σου τις δυνάμεις.
  • Η Τέχνη βρίσκεται στις λεπτομέρειες της κάθε κίνησης και στις μεταβάσεις από τη μια κίνηση σε μια άλλη ή από την αρχή ώς το τέλος της κάθε κίνησης.
  • Η εξάσκηση συνίσταται στην πολλαπλή επανάληψη της ίδιας δράσης με πλήρη διανοητική συγκέντρωση. Επανάλαβε κάθε κίνηση πολλές φορές καθημερινά, συγκεντρωμένα και προσεκτικά, έτσι που όχι μόνο να μαθευτεί σωστά, αλλά και να καταγραφεί βαθιά στο υποσυνείδητο και στη σωματική μνήμη του σώματος.
  • Για  να μάθεις, πρέπει να δράσεις.  Αν δεν  δράσεις, ποτέ δεν θα μάθεις. Μάθε βήμα-βήμα, βελτιώσου βήμα-βήμα, κινήσου βήμα-βήμα.
  • Μαθαίνεις μαζί με άλλους, αλλά βελτιώνεσαι εξασκούμενος μόνος σου.
  • Δεν υπάρχει βιασύνη, ανησυχία ή νευρικότητα στο Ται Τσι. Αντίθετα, υπάρχει Υπομονή, Συγκέντρωση και Γαλήνη.
  • Ξέχνα την κούραση και τη σωματική καταπόνηση, όταν ασκείσαι στο Ται Τσι – όλοι όσοι ασκούνται σ’ αυτό κουράζονται και καταπονούνται.
  • Ξέχνα τον πόνο σου – ο καθένας που ασκείται στο Ται Τσι έχει τον δικό του πόνο.
  • Ξέχνα τα βάσανα και τα προβλήματά σου – ο κάθε ασκούμενος του Ται Τσι έχει επίσης προβλήματα και βάσανα.
  • Όλα τα μυστικά και όλες οι τεχνικές του Ται Τσι υπάρχουν μέσα στη φόρμα. Το πιο σημαντικό πράγμα στο Ται Τσι είναι η σωστή επανάληψη της φόρμας. Η πολλαπλή επανάληψη της φόρμας με πλήρη συγκέντρωση βοηθά πολύ. Πρόσεχε κάθε κίνηση, κάθε λεπτομέρεια, κάθε μετάβαση. Άφησε τη φόρμα να γίνει ο δάσκαλός σου και ο γιατρός σου. Απλά, ανάπτυξε το πνεύμα του μαθητή, του ερευνητή. Να διατηρείς πάντα τον Νου του Αρχαρίου και τη δίψα της γνώσης.
  • Θυμήσου τα πάντα – Στάση, Χαλάρωση, Ευθυγράμμιση, Αναπνοή, Βύθισμα, Ηρεμία, Συγκέντρωση, Επίγνωση, Βραδύτητα, Κυκλικότητα, Ανοιχτότητα, Σωστότητα,Ισορροπία, Συμμετρία, Ροή, Ομαλότητα, Ομοιομορφία, Ακινησία και Ενότητα – σε κάθε στιγμή και σε κάθε κίνηση.                

Και, τέλος:

  • Ποτέ μη νομίζεις ότι τελείωσες. Η γνώση, η κατανόηση, η βελτίωση, η τελειοποίηση, είναι σαν τη ζωή – ανεξάντλητα και απέραντα. “Ο Δρόμος (ΤΑΟ) έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος”, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Δάσκαλοι.