ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ

Από τον Αντώνη Γιαννούλη


«Τσι Κουνγκ» ή «Γκιγκόνγκ» είναι στην πραγματικότητα ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε διάφορες τέχνες ενεργειακής εξάσκησης που εξυπηρετούν διάφορους στόχους, όπως πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, ανάπτυξη της υγείας, ανάπτυξη της ικανότητας στις Πολεμικές Τέχνες, βελτίωση του χαρακτήρα και πνευματική ανάπτυξη. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη ή στυλ του Τσι Κουνγκ στην Κίνα, διαφορετικών επιπέδων χρησιμότητας και επίτευξης.

Μερικά είδη Τσι Κουνγκ λειτουργούν κυρίως στο φυσικό επίπεδο, εξασκώντας και ενδυναμώνοντας κυρίως το σώμα. Τα στυλ αυτά δεν είναι κάτι περισσότερο από χαλαρή σωματική άσκηση συνδυασμένη με βαθιά αναπνοή.

Άλλα είδη Τσι Κουνγκ αναπτύσσουν τη λεγόμενη «Εσωτερική Δύναμη», που είναι η ανώτερη μορφή δύναμης στις Πολεμικές Τέχνες, και άλλα αποσκοπούν στη βελτίωση του χαρακτήρα και στην πνευματική ανάπτυξη, ανεξάρτητα από θρησκείες ή μεταφυσικές πίστεις. Υπάρχουν επίσης στυλ του Τσι Κουνγκ που αποσκοπούν στην επίτευξη περισσότερων από έναν από τους παραπάνω σκοπούς.

«Ο έλεγχος και η κατεύθυνση της ενέργειας, ή αυτό που εμείς στην Κίνα αποκαλούμε Τσι Κουνγκ, είναι η καινούργια μόδα στη δύση στον τομέα της υγείας, της καλής φυσικής κατάστασης, της απόκτησης ευεξίας και ζωτικότητας», λέει ο Μάστερ Χουνγκ Σενγκ, Δάσκαλος τριών Εσωτερικών Πολεμικών Τεχνών (Τάϊ Τσι, Πα Κουά, Χσίνγκ Γι) και διπλωματούχος γιατρός της Κινέζικης Ιατρικής, ειδικευμένος στο θεραπευτικό Τσι Κουνγκ. Και συνεχίζει:

Μερικοί θεωρούν το Τσι Κουνγκ σα μια δυσνόητη ή απόκρυφη διδασκαλία που είναι μέρος της τρέλας του “New Age” (του φιλοσοφικού ρεύματος της Νέας Εποχής), αλλά δεν είναι έτσι.

Το Τσι Κουνγκ είναι κάτι πολύ σοβαρό, επιστημονικό και αξιόπιστο» …

 

 

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ

ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ


Σαν μια επιστήμη και τέχνη Ζωής, το Τσι Κουνγκ μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε, να αναπτύξουμε και να βοηθήσουμε το σώμα και το νου μας με πέντε διαφορετικούς τρόπους. Ο πιο γνωστός από αυτούς σήμερα είναι η χρήση του Τσι Κουνγκ σα θεραπευτική και προληπτική αγωγή υγείας. Στην πραγματικότητα, το Τσι Κουνγκ είναι ο αρχαιότερος τρόπος της Κινέζικης Ιατρικής, και η θεραπευτική του αξία έχει διαπιστωθεί από πάρα πολλούς σύγχρονους ασθενείς που υπέφεραν από μια μεγάλη γκάμα σωματικών παθήσεων και ασθενειών, ξεκινώντας από απλούς μυϊκούς πόνους ή από το κοινό κρυολόγημα και φθάνοντας μέχρι σοβαρές και χρόνιες παθήσεις όπως πεπτικά έλκη, αρθρίτιδες, ή καρκίνος. Η εσωτερική ενέργεια ή το Τσι μπορεί να αναπτυχθεί και να κυκλοφορήσει ελεύθερα μέσα στο σώμα ενισχύοντας τους αυτοθεραπευτικούς μηχανισμούς του ίδιου του οργανισμού, το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινολογικό, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα του σώματος, επιταχύνοντας και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ανάρρωση και τη θεραπεία. Αν και πολλοί δυτικοί γιατροί εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τη θεραπευτική αξία και χρησιμότητα του Τσι Κουνγκ, είναι γεγονός ότι η αρχαία αυτή Κινέζικη τέχνη έχει βοηθήσει σε περιπτώσεις όπου η σύγχρονη ιατρική υπήρξε ανεπιτυχής ή ανεπαρκής.

Ο δεύτερος τομέας ή σφαίρα επιρροής του Τσι Κουνγκ είναι η καλλιέργεια της ζωτικότητας και της μακροζωίας. Η αναζήτηση της μακροζωίας ήταν επί αιώνες ένας από τους κυριότερους στόχους της πολιτιστικής αναζήτησης των Κινέζων. Η τέχνη του Τσι Κουνγκ αποτελεί την καλύτερη προσέγγιση αυτού του σκοπού. Αποκτώντας συνειδητή επίγνωση και έλεγχο του επιπέδου, της ποιότητας και της κυκλοφορίας της ενέργειας του ίδιου σου του σώματος, γίνεσαι ικανός να ρυθμίζεις και να ελέγχεις την υγεία και τη ζωτικότητά σου, παίρνοντας ενέργεια απ’ έξω όταν η σωματική σου ενέργεια είναι χαμηλή ή εξαντλημένη, και αποβάλλοντας ή βγάζοντας ενέργεια από τον οργανισμό σου όταν αυτή είναι υπερβολική, μολυσμένη ή άχρηστη. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνεις τις πιθανότητές σου για μια μεγάλη και γεμάτη σφρίγος και ζωντάνια ζωή.

Ο τρίτος τομέας ή τρόπος χρήσης του Τσι Κουνγκ είναι η βελτίωση σωματικών ή νοητικών ικανοτήτων ή δράσεων. Αναπτύσσοντας και συσσωρεύοντας εσωτερική ενέργεια και διοχετεύοντάς την κατάλληλα σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, πράξη ή ενασχόληση, μπορεί κανείς να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα και την επιδεξιότητά του στη συγκεκριμένη ενασχόληση, πράξη ή δραστηριότητα. Έτσι, ένας καλλιτέχνης μπορεί να χρησιμοποιήσει την εσωτερική του ενέργεια για να αναπτύξει την καλλιτεχνική του ικανότητα, ένας αθλητής για να βελτιώσει τις επιδόσεις του, ένας φοιτητής για να αυξήσει τη νοητική του συγκέντρωση και την ικανότητα μελέτης, και κάποιος που κάνει έντονη χειρονακτική εργασία μπορεί να χρησιμοποιήσει το Τσι Κουνγκ για να αυξήσει την αντοχή του στη σωματική κούραση.

Ο τέταρτος τρόπος χρήσης του Τσι Κουνγκ είναι η χρησιμοποίηση της ενέργειας Τσι για δύναμη και ικανότητα στις Μαχητικές Τέχνες. Το Τσι Κουνγκ του Τάϊ Τσι Τσουάν, του Πα Κουά Τσανγκ, του Χσινγκ Γι Τσουάν και των άλλων «Εσωτερικών» Μαχητικών Τεχνών ανήκει πρωταρχικά σε αυτή την κατηγορία. Οι φυσικές ικανότητες ενός μαχητή – δύναμη, ταχύτητα, συντονισμός, ισορροπία, ευκινησία, σταθερότητα, ανθεκτικότητα, κ.λπ., μπορούν να αναπτυχθούν πολλαπλάσια χρησιμοποιώντας τις ανάλογες μεθόδους εξάσκησης του Τσι Κουνγκ, και ο Μαχητικός Καλλιτέχνης μπορεί να φτάσει εκπληκτικά επίπεδα Μαχητικής Ικανότητας και Ισχύος, χρησιμοποιώντας και κατευθύνοντας κατάλληλα την εσωτερική του ενέργεια. Αυτή είναι η περίφημη «Εσωτερική Δύναμη» των Εσωτερικών Μαχητικών Τεχνών.

Ο πέμπτος και τελευταίος τρόπος χρήσης και εφαρμογής του Τσι Κουνγκ είναι η Πνευματική ανάπτυξη – η ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων, των θετικών ψυχικών δυνάμεων, του πνεύματος και του χαρακτήρα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Τσι Κουνγκ είναι πάνω απ’ όλα μια πρακτική φιλοσοφία και όχι μόνο μια σωματική τεχνική ή μια θεραπευτική άσκηση. Είναι μια τέχνη ψυχοσωματικής εναρμόνισης, που δίνει στον ασκούμενο τη δυνατότητα να αναπτύξει τρόπους για να διατηρεί το σώμα του και το νου του στην καλύτερη δυνατή ενεργειακή κατάσταση, πετυχαίνοντας έτσι όχι μόνο ψυχοσωματική ισορροπία και αρμονία αλλά και μια ενεργειακή κατανόηση της πραγματικότητας, δηλαδή του εαυτού του, και της ζωής.

Αυτή η πνευματική διάσταση του Τσι Κουνγκ έχει οδηγήσει κάποιους στο να το θεωρούν σα μια θρησκεία ή σα μια θρησκευτικής φύσης διδασκαλία και δραστηριότητα. Μερικοί μιλάνε για «θρησκευτικό Τσι Κουνγκ» ή «Τσι πνευματικό Κουνγκ» στις μέρες μας. Στην πραγματικότητα, το Τσι Κουνγκ είναι πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι θρησκεία.


Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ


Το Τσι Κουνγκ είναι Τέχνη – γι’        αυτό και, όπως κάθε τέχνη, χρειάζεται συνεχή και σοβαρή εξάσκηση. Είναι θεραπεία – γι’ αυτό και όπως κάθε θεραπεία, χρειάζεται συνεπή και ακριβή εφαρμογή. Είναι μαχητική ικανότητα, γι’ αυτό και όπως κάθε μαχητική ικανότητα κάνει τον κάτοχό της δυνατό και γενναίο. Είναι φιλοσοφία – γι’ αυτό και η σωστή γνώση του απαιτεί κατανόηση, καθαρή σκέψη και μελέτη σε βάθος. Είναι αυτοανάπτυξη, γι’ αυτό η εξάσκησή του πρέπει να γίνεται ισορροπημένα, συνετά, χωρίς ακρότητες, και με κοινό νου. Είναι επιστήμη – και όπως κάθε επιστήμη χρειάζεται σαφή και ακριβή γνώση. Είναι τέχνη ζωής, γιατί δεν υπάρχει πλευρά, όψη ή δράση της ζωής που να μην επηρεάζει.

Αλλά το Τσι Κουνγκ δεν είναι θρησκεία γιατί δεν απαιτεί κανενός είδους μεταφυσική πίστη, δεν απαιτεί υποταγή σε κάποιο δόγμα, δεν έχει τελετουργίες, δεν ασχολείται με μεταφυσικούς προβληματισμούς, δεν απαιτεί καταφυγή ή προσήλωση σε υπερφυσικά ή πνευματικά όντα, θεότητες ή στοιχεία, δεν ασχολείται με το υπερπέραν ή το επέκεινα αλλά με το εδώ και το τώρα, και μπορεί να εφαρμοστεί από ανθρώπους οποιασδήποτε θρησκευτικής πεποίθησης, δόγματος ή πίστης, δίνοντας τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα – με την προϋπόθεση ότι οι θεωρίες, οι μέθοδοι και οι διδασκαλίες του κατανοούνται και εφαρμόζονται σωστά. Όπως λέει ο γνωστός Δάσκαλος του Κουνγκ Φου και συγγραφέας πολλών βιβλίων, ο Γουόνγκ Κιού Κιτ: «Το Τσι Κουνγκ είναι μια εξαιρετική θεραπεία και για σωματικές και για ψυχολογικές παθήσεις, και μια εξαιρετική μέθοδος για επίτευξη μακροζωίας.» Και συνεχίζει: «Το Τσι Κουνγκ είναι προφανώς το καλύτερο δώρο του Κινέζικου πολιτισμού προς τη Δύση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση δύο τεράστιων προβλημάτων που βασανίζουν τη Δύση σήμερα: Βοηθάει στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού χρόνιων, εκφυλιστικών ασθενειών, και στη θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων, συμπεριλαμβάνοντας την αίσθηση της βαθιάς ψυχολογικής μοναξιάς του σύγχρονου ανθρώπου, παρά την υλική αφθονία και ευμάρεια που τον περιβάλλει».

Και ο Δάσκαλος Γουόνγκ Κιου Κιτ προσθέτει:

«Είναι όμως σημαντικό να μάθει κανείς Τσι Κουνγκ από αληθινούς δασκάλους, που σήμερα είναι δυσεύρετοι και στην Ανατολή και στη Δύση. Δεν είναι ασυνήθιστο σήμερα το να βρίσκεις ανθρώπους που αρχίζουν να διδάσκουν Τσι Κουνγκ ενώ αυτοί οι ίδιοι το έχουν μάθει σε τρεις μόνο μήνες ή ακόμα και σε τρεις εβδομάδες. Ύστερα οι μαθητές τους, κι αργότερα οι μαθητές των μαθητών τους διδάσκουν επίσης Τσι Κουνγκ. Αυτό είναι ανήθικο, αισχρό και απαίσιο.

Αυτοί οι αμαθείς ψευτο-εκπαιδευτές νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν αληθινοί Δάσκαλοι μιμούμενοι τις ασκήσεις που οι πραγματικοί Δάσκαλοι διδάσκουν. Αυτό είναι σα να παρατηρούν για μερικές μέρες το πώς ένας γιατρός θεραπεύει τους ασθενείς του, και μετά να αρχίζουν να θεραπεύουν ασθενείς αυτοί οι ίδιοι, χωρίς καμιά πραγματική γνώση, κατανόηση ή εμπειρία. Αν αυτή η ανθυγιεινή τάση δεν τεθεί υπό έλεγχο, η Δύση απλά θα χάσει αυτό το θαυμάσιο δώρο του αυθεντικού Τσι Κουνγκ».