ΤΑ ΟΚΤΩ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ XSING YI CHUAN

(Ή ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΟΚΤΩ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ  XSING YI CHUAN)

Τα οκτώ  Μυστικά (ή  ¨οι Οκτώ  χαρακτήρες ¨) είναι:

1)      Σπρώξιμο (ή πίεση από κάτω  προς  τα επάνω) = ΝΤΙΝΓΚ

2)      Κύρτωμα = ΚΟΥ

3)      Καμπυλότητα (ή καμπύλωμα) = ΓΟΥΑΝ

4)      Γρήγορο και ευκίνητο = ΜΙΝ

5)      Αγκάλιασμα = ΜΠΑΟ

6)      Πέσιμο (ή βύθισμα προς τα κάτω) = ΤΣΟΥΙ

7)       Λύγισμα = ΓΚΟΥ

8)       Τέντωμα = ΤΙΝΓΚ

 

 

 

Οι  παραπάνω Οχτώ Μυστικές Αρχές πρέπει να εφαρμόζονται τέλεια σε όλες τις κινήσεις του XSING YI CHUAN. Χρησιμοποιούνται για να συγκεντρώσουν δύναμη (ισχύ), για να αναπτύξουν το Τσί, και για να κατανικήσουν τον αντίπαλο στη μάχη. Πρέπει επίσης να εφαρμόζονται στις γροθιές των πέντε στοιχείων. Τα Οχτώ μυστικά (ή  ¨οι Οκτώ  χαρακτήρες ¨)  διαιρούνται σε τριάδες (η κάθε μια περιγράφεται παρακάτω).

 

1)      Τρία Σπρωξίματα (από κάτω προς τα επάνω. Ποια είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να Σπρώχνουν από κάτω προς τα επάνω;

 

Α) Η πίσω πλευρά του κεφαλιού ( το πίσω οστό του κρανίου σπρώχνεται προς τα επάνω με τη γενναιότητα να φτάνει μέχρι τον ουρανό. Το κεφάλι είναι ο κύριος  ( ο αφέντης) ολόκληρου του σώματος. Αν σπρώχνεται προς τα επάνω, τότε (το Τσι) περνάει εύκολα μέσα από τις τρεις  πύλες ( σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης, και οδηγείται) στα χέρια από την έκταση ( το ελαφρύ τέντωμα) του Νι Γουάν ( κορυφής του κεφαλιού) και αναπτύσσει την ψυχική διάθεση .Β) Αν η παλάμη σπρώχνεται προς τα έξω, έχει την ικανότητα να σπρώχνει βουνά. Τότε το Τσι διαποτίζει ολόκληρο το σώμα και η ισχύς απλώνεται στα τέσσερα άκρα. Γ) Αν η γλώσσα σπρώχνεται προς τα επάνω , έχουμε την ενέργεια/αναπνοή ενός βρυχώμενου λιονταριού που καταπίνει έναν ελέφαντα, και μπορεί να οδηγήσει το Τσι των νεφρών προς τα επάνω, και μετά προς τα κάτω ξανά για να επιστέψει στο Ταν Τιεν. Χρησιμοποιείται επίσης για να βελτιώσει την μακροζωία μας. Αυτά είναι τα τα τρία πράγματα που πρέπει να Σπρώχνουν από κάτω προς τα επάνω ( σε κάθε κίνηση).

 

2)      Τρία κυρτώματα : Ποια είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να είναι κυρτωμένα;

 

Α)Οι ώμοι πρέπει να είναι κυρτωμένοι. To στήθος είναι άδειο και ανοιχτό. Η δύναμη του Τσι φτάνει στους αγκώνες.

 

Β)Αν οι ράχες των παλαμών και των πελμάτων είναι κυρτωμένες τότε η δύναμη του Τσι θα φτάνει στις παλάμες και οι στάσεις των ποδιών θα είναι δυνατές, σταθερές και βαθιές.

 

Γ)Τα δόντια πρέπει να είναι κυρτωμένα. Τότε οι τένοντες και τα κόκκαλα (οι μυς) θα σφίγγουν και θα συσπώνται. Αυτά είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να είναι κυρτωμένα( σε κάθε κίνηση).

 

3) Οι Τρείς Καμπυλότητες(ή καμπύλες , κυκλικότητες ή κύκλοι)

 

Ποια είναι τα τρία  πράγματα που πρέπει να είναι κυκλικά?

 

α)Η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι καμπυλωμένη. Η δύναμη της διαχύνεται  σε όλο το σώμα, το κέντρο του κόκκυγα λειτουργεί σωστά: το Τζινγκ (ζωτικότητα, ενεργητικότητα και το Σεν  (εγρήγορση, επίγνωση) διαποτίζουν την κορυφή του κεφαλιού.)

 

β)Το εμπρός  μέρος του στήθους είναι καμπυλωμένο. Τότε και οι δύο αγκώνες θα είναι ολοκληρωτικά δυνατοί, η κοιλότητα της καρδιάς συστέλλεται ελαφρά, και η αναπνοή είναι ομαλή.

 

γ)Το στόμα της τίγρης πρέπει να είναι καμπυλωμένο. Τότε η γενναιότητα και η ορμητικότητα θα εκδηλώνονται προς τα έξω.  Τότε τα χέρια θα έχουν δύναμη τυλίγματος και αγκαλιάσματος. Αυτά είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να είναι καμπυλωμένα.

 

 

 

4)Τα Τρία Γρήγορα (και Ευκίνητα).Ποιά είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να είναι Γρήγορα (και ευκίνητα) ;

 

Α) Η καρδιά πρέπει να είναι γρήγορη σαν μια θυμωμένη γάτας που αρπάζει  ένα ποντίκι. Τότε θα μπορείς να αλλάζεις (να συνδυάζεις τις  τεχνικές) στην τύχη όταν χρειάζεται.

 

Β)Τα μάτια πρέπει να είναι γρήγορα, σαν ένας πεινασμένος αετός που αρπάζει ένα λαγό. Τότε θα μπορείς , από πριν, να εξετάζεις  αν η δύναμη (των τεχνικών σου ) είναι αρκετή.

 

Γ)Τα χέρια πρέπει να είναι γρήγορα, σαν μια πεινασμένη τίγρη που αρπάζει ένα αρνί. Τότε μπορούν να χτυπάνε πρώτα για να ελέγξουν  τον αντίπαλο. Αυτά είναι τα Τρία Πράγματα που Πρέπει να είναι Γρήγορα (και Ευκίνητα).

 

 

 

5)Τα τρία αγκαλιάσματα: Ποια είναι τα τρία Πράγματα που Πρέπει να Αγκαλιάζονται;

 

Α)Το  Ταν Τιεν πρέπει να Αγκαλιάζεται. Το Τσι δεν (πρέπει να) είναι έξω ούτε ξεχωριστό (από το Ταν Τιεν).Το να χτυπήσεις τον εχθρό χρειάζεται ακρίβεια.

 

Β)Το Τσι της καρδιάς (αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, θέληση, αφοσίωση). (Τότε), όταν συναντήσεις τον εχθρό, έχεις τον έλεγχο (της μάχης). Ακριβώς προτού αλλάξεις , μην αλλάξεις .

 

Γ)Τα δύο πλευρά πρέπει να αγκαλιάζονται. Τότε το να φεύγεις και να έρχεσαι ( το να αμύνεσαι και να επιτίθεσαι / το να υποχωρείς και να προελαύνεις) δεν μπερδεύονται, και η αντιμετώπιση του εχθρού δεν είναι επικίνδυνη. Αυτά είναι τα Τρία Πράγματα που Πρέπει να Αγκαλιάζονται.

 

 

 

6) Τα Τρία Πεσίματα. Ποια είναι τα Τρία Πράγματα που πρέπει να τα αφήνεις να Πέφτουν;

 

Α)Όταν το Τσι κρεμιέται από ψηλά, το Τσι κατεβαίνει στο Ταν Τιεν και το σώμα είναι σταθερό σαν βουνό.

 

Β)Όταν οι δύο ώμοι κρέμονται (πέφτουν) προς τα κάτω, τα χέρια είναι  μακριά και ευκίνητα, και οι ώμοι σπρώχνουν τους αγκώνες προς τα εμπρός.

 

Γ)Όταν  οι δύο αγκώνες κρέμονται προς τα κάτω, τότε τα δύο χέρια είναι φυσικά καμπυλωμένα, και μπορείς να σταθεροποιήσεις τα πλευρά.

 

Αυτά είναι τα Τρία Πράγματα που Πρέπει να Αφήνεις να Πέφτουν.

 

 

 

7)Τα Τρία Λυγίσματα. Ποια είναι τα τρία  πράγματα που πρέπει να λυγίζουν;

 

Α)Τα δύο χέρια πρέπει να είναι λυγισμένα, λυγισμένα σαν μισοφέγγαρα , τότε η δύναμη είναι βαθιά.

 

Β)Τα δύο γόνατα πρέπει να είναι λυγισμένα, λυγισμένα σαν μισοφέγγαρα. Τότε η δύναμη είναι ενοποιημένη, και όλα τα μέρη του σώματος συσπειρώνονται και εκτινάσσονται με φυσικό τρόπο, σύμφωνα με την αρχή της αδιάσπαστης  καταβολής δύναμης. Αυτά  είναι τα τρία  πράγματα που πρέπει να είναι λυγισμένα (Τα Τρία Λυγίσματα).

 

 

 

8)Τα Τρία Τεντώματα. Ποια είναι τα Τρία Πράγματα Που πρέπει να Τεντώνουν;

 

A)Όταν ο λαιμός τεντώνει, τότε το κεφάλι είναι ευθυγραμμισμένο.