SHAOLIN HUNG GAR (ΣΑΟΛΙΝ ΧΟΥΝΓΚ ΓΚΑΡ)

Το SHAOLIN HUNG GAR είναι το αυθεντικό σύστημα πολεμικών τεχνών του Νότιου Σαολίν της Κίνας. Στη Νότια Κίνα κυριαρχούν πέντε διάσημα στυλ Κουνγκ Φου: ΗUNG GAR, LAU GAR, CHOI GAR, LEI GAR, MOK GAR. Το ΗUNG GAR είναι το πιο διαδεδομένο και πιο δημοφιλές απ’ αυτά.

GAR σημαίνει «Πατριά» ή «Οικογένεια» στα Κινέζικα, ενώ το ΗUNG αναφέρεται στο επίθετο του ανθρώπου που ανακάλυψε αυτό το σύστημα, του HUNG HEI GUON. O HUNG HEI GUON ήταν ειδικός στο KUNG FU του Ναού SHAOLIN του FUKIEN. Δάσκαλός του ήταν ο μοναχός JEE SIN, ειδικός στο στυλ της Τίγρης του SHAOLIN. Καθώς ο HUNG ήταν από τη φύση του δημιουργικός άνθρωπος, αναζητούσε πάντα τρόπους να βελτιώσει τις ικανότητές του. Έτσι πρόσθεσε στο στυλ της Τίγρης που είχε μάθει από τον Δάσκαλό του στοιχεία από το στυλ του Άσπρου Γερανού που διδάχτηκε από την σύζυγό του. Τροποποίησε και εμπλούτισε το στυλ του αναπτύσσοντας ένα πιο ισορροπημένο και ολοκληρωμένο στυλ KUNG FU με μακροχρόνια αλλά και βραχυχρόνια εφαρμογή, ένα στυλ που έμελλε να γίνει το πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα KUNG FU της Νότιας Κίνας.

Το SHAOLIN HUNG GAR είναι ένα ισχυρό μαχητικό σύστημα KUNG FU που συνδυάζει τις παραδοσιακές τεχνικές των Πέντε Ζώων του SHAOLIN KUNG FU (Τίγρη, Γερανός, Φίδι, Λεοπάρδαλη, Δράκος) με τις μαχητικές τεχνικές των Πέντε Στοιχείων (Φωτιά, Νερό, Ξύλο, Μέταλλο, Γη) και με την μαχητική τεχνική της Γέφυρας (ΚIU SAO), σε ένα πρακτικό και πολύπλευρο σύστημα αυτοάμυνας και μαχητικής τέχνης. Περιέχει εσωτερικές και εξωτερικές ασκήσεις, σχεδιασμένες ειδικά για να αυξάνουν τις φυσικές ικανότητες των διαφόρων μελών του σώματος και για να βελτιώνουν τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

Ιδανικό για την ενδυνάμωση του σώματος και του πνεύματος, της δύναμης και της ενέργειας, της αντοχής και της ευλυγισίας, δίνει επίσης έμφαση στην ανάπτυξη του νου και της θέλησης, και στην καλλιέργεια αυτοελεγχόμενου και δυνατού χαρακτήρα. Εξαιρετικό σαν πρακτική μέθοδος αυτοάμυνας το SHAOLIN HUNG GAR KUNG FU περιλαμβάνει ακόμα τις μαχητικές τεχνικές των Τεσσάρων Αισθημάτων (Χαρά, Λύπη, Θυμός, Φόβος) Δώδεκα Τρόπους χρησιμοποίησης μαχητικής ισχύος, και έναν αριθμό τεχνικών ρίψεων, ακινητοποιήσεων και λαβών (CΗΙΝ-ΝΑ). Σαν ένα από τα πιο πλήρη και τα πιο αποτελεσματικά στυλ του KUNG FU, το SHAOLIN HUNG GAR ασκείται σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας.

Σε μια πραγματική μάχη το HUNG GAR KUNG FU χρησιμοποιεί δυνατές και γρήγορες κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στον αντίπαλο μόνο με μια απέκρουση κι ένα χτύπημα. Το SHAOLIN HUNG GAR χρησιμοποιεί ακόμα δυνατές και κινητικές στάσεις, συνδυασμένες τεχνικές χεριών και ποδιών σε μικρή, μεσαία και μεγάλη απόσταση μάχης, ενώ με ειδικές ισομετρικές – αναπνευστικές ασκήσεις αναπτύσσει την δύναμη των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και των κοκάλων. Βελτιώνει ακόμα την ισορροπία, τον συντονισμό, την ταχύτητα και την ελαστικότητα και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα.

Οι τεχνικές των χεριών είναι το πιο βασικό και αποτελεσματικό μέρος της εκπαίδευσης του HUNG GAR KUNG FU. Αποκλειστικά στο HUNG GAR, ευθείες δια-πλευρικές κινήσεις που λέγονται «Γέφυρες» συνδυάζονται με κυκλικές και σπειροειδείς κινήσεις, έτσι ώστε να παράγουν δυνάμεις πολλαπλών κατευθύνσεων.

Αυτή η δυναμική συλλογή τεχνικών που ονομάζεται «Οι 12 Γέφυρες των Χεριών του HUNG GAR» απετέλεσε το θεμέλιο του παραδοσιακού Νότιου SHAOLIN KUNG FU. Το σύστημα HUNG GAR περιέχει επίσης τη δική του μέθοδο ανάπτυξης της εσωτερικής ενέργειας Τσι. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές ασκήσεις που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για να αυξήσουν την υγεία, την ενέργεια και την ικανότητα των διαφόρων μελών του σώματος και για να βελτιώσουν την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, του μυϊκού, νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος του οργανισμού.

Στο προχωρημένο επίπεδο το SHAOLIN KUNG FU διδάσκει παραδοσιακά κινέζικα όπλα (κοντάρι, λόγχη, σπαθί, ραβδί κλπ.), τεχνικές ελέγχου της εσωτερικής ενέργειας (Τσι Κουνγκ) και μεθόδους παραγωγής καταστρεπτικής μαχητικής ισχύος (Γκίνγκ). Ένα βασικό χαρακτηριστικό της εκπαίδευσης είναι ο ψυχοσωματικός αυτοέλεγχος και η πνευματική διαύγεια και εγρήγορση που αποτελούν την «εσωτερική» πλευρά της εκπαίδευσης του SHAOLIN HUNG GAR KUNG FU.

Το ΗUNG GAR θεωρείται το πιο πλήρες σύστημα του SHAOLIN KUNG FU στην Κίνα.