YANG TAI CHI CHUAN (ΓΙΑΝΓΚ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ)

Δημιουργημένο κατά τον 12ο αιώνα, αλλά με ρίζες που απλώνονται πίσω στον χρόνο μέχρι το 500 π.Χ. το Τάι Τσι Τσουάν είναι μια αρχαία Κινέζικη Τέχνη σωματικής και πνευματικής άσκησης που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια της εσωτερικής ενέργειας (CHI). Οι στόχοι του είναι η εναρμόνιση του σώματος, του νου και του πνεύματος, η βελτίωση της φυσικής υγείας και της ψυχικής ευεξίας και η ανάπτυξη της ηρεμίας, της επίγνωσης και της συγκέντρωσης. Είναι επίσης εξαιρετικά πρακτικό και αποτελεσματικό σαν μέθοδος αυτοάμυνας και μαχητικής τέχνης. Όταν ασκούνται σωστά οι κινήσεις του Τάι Τσι Τσουάν φαίνονται ρυθμικές, αβίαστες, αρμονικές, ρευστές και συνεχόμενες. Μέσα από αυτή την εξάσκηση ο μαθητής αναζωογονείται, χαλαρώνει και ηρεμεί, βιώνοντας ευεξία και ενεργητικότητα και αναπτύσσοντας την υγεία και την φυσική του κατάσταση, ενώ παράλληλα αποκτά μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία, και γίνεται δυνατότερος και πιο ευέλικτος στο νου και στο σώμα.

Αντίθετα με τα περισσότερα αθλήματα, μεθόδους γυμναστικής και στυλ μαχητικής τέχνης, το Τάι Τσι Τσουάν δεν βασίζεται στην μυϊκή δύναμη, στην ένταση και στην ταχύτητα, αλλά στην ισορροπία και στη χαλάρωση του νου και του σώματος του ασκούμενου. Αυτό το κάνει ιδανική άσκηση για ανθρώπους και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών, δυνατούς ή αδύναμους, νέους ή ηλικιωμένους. Είναι αυτό που κάνει το Τάι Τσι Τσουάν μια τέχνη μοναδική, με τόσα πολλά οφέλη κι ευεργετήματα για τον σύγχρονο άνθρωπο.

TAI CHI CHUAN ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ακόμα και με λίγη σχετικά άσκηση, το Τάι Τσι Τσουάν επιδρά ευεργετικά στην υγεία με διάφορους τρόπους:

–     Χαλαρώνει το σώμα και το νου, απελευθερώνει τις εντάσεις και μειώνει το στρες της σύγχρονης ταραγμένης ζωής.

–     Τονώνει και ενδυναμώνει τους μυς και τις αρθρώσεις σε ολόκληρο το σώμα, ωφελώντας το μυοσκελετικό σύστημα του οργανισμού.

–     Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ισορροπεί την αρτηριακή πίεση και εξισορροπεί το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος.

–     Αναπτύσσει την ισορροπία, την ευλυγισία, τον συντονισμό, την ελαστικότητα και την σωστή στάση του σώματος.

–     Βοηθά το αναπνευστικό, το πεπτικό και το νευρικό σύστημα να επανέλθουν και να διατηρηθούν στην κανονική και ομαλή λειτουργία τους.

–     Ωφελεί χρόνιες παθήσεις ή πόνους και προλαμβάνει την εκδήλωση πολλών ασθενειών.

–     Επιταχύνει και ενισχύει την φυσική θεραπευτική και αναπλαστική ικανότητα του οργανισμού, εξισορροπεί τον μεταβολισμό και ρυθμίζει την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

–     Συντελεί στην μακροζωία και στην διατήρηση του σφρίγους και της ζωτικότητας ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Τάι Τσι Τσουάν ασκείται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και διδάσκεται σε σχολεία, γυμναστήρια, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, σανατόρια και κέντρα υγείας τόσο στην Ανατολή όσο και στην Δύση. Πραγματικά, η έλλειψη έμφασης στην μυϊκή ένταση και ταχύτητα κάνει το Τάι Τσι Τσουάν προσιτό και ωφέλιμο όχι μόνο στους υγιείς, αλλά και σε όσους υποφέρουν από ασθένειες.

TAI CHI CHUAN ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ

Αν και πολλοί το θεωρούν μια άσκηση αποκλειστικά για υγεία, στην πραγματικότητα το Τάι Τσι Τσουάν είναι μια πολύ πρακτική και αποτελεσματική μέθοδος αυτοάμυνας. Κάθε κίνησή του έχει πολλαπλές χρήσεις αυτοάμυνας και με την σωστή γνώση του γίνεται κανείς ικανός και επιδέξιος στην μαχητική τέχνη. Για να αναπτυχθεί τέτοια μαχητική ικανότητα χρειάζεται συστηματική, σοβαρή και σωστή εκπαίδευση. Μέσω τέτοιας εκπαίδευσης, άντρες και γυναίκες μπορούν να αποκτήσουν εξίσου μαχητική ικανότητα, αφού αυτή δεν εξαρτάται από το μέγεθος, την δύναμη ή την ταχύτητα κάποιου, αλλά από την βαθιά γνώση των τεχνικών του Τάι Τσι Τσουάν. Η επιθετικότητα και η μυϊκή δύναμη δεν έχουν εδώ την σημασία που έχουν σε άλλες μαχητικές τέχνες. Στο προχωρημένο επίπεδο, οι κινήσεις του Τάι Τσι Τσουάν αποκτούν το φαινομενικό παράδοξο της ταυτόχρονης απαλότητας και της μεγάλης ισχύος, της χαλάρωσης και της εσωτερικής δύναμης, σαν ένα σίδερο τυλιγμένο μέσα σε βαμβάκι. Αυτή η ανώτερου είδους δύναμη δεν μπορεί να περιγραφεί λεκτικά, αλλά μπορεί να βιωθεί εμπειρικά Πολλές μαχητικές τέχνες προσπαθούν να αναπτύξουν αυτή την θαυμαστή Εσωτερική Δύναμη αλλά ελάχιστες το καταφέρνουν τόσο πολύ όσο το Τάι Τσι Τσουάν.