PA KUA CHANG (ΠΑ ΚΟΥΑ ΤΣΑΝΓΚ)

Το Πα Κουά Τσανγκ είναι μια από τις πιο διάσημες Κινέζικες Πολεμικές Τέχνες. Έχει ιδιαίτερες και ξεχωριστές εκπαιδευτικές μεθόδους απόκτησης ικανότητας στη μάχη και οι τρόποι χρήσης των τεχνικών της παλάμης του είναι πολυάριθμοι και ιδιοφυείς. Από την εποχή της δημιουργίας του τον 18° αιώνα μέχρι σήμερα, θεωρείται σαν μια από τις πιο πρωτότυπες και αποτελεσματικές Πολεμικές Τέχνες.

Το όνομα «Πα Κουά Τσάνγκ» κατά λέξη σημαίνει «Η Παλάμη των Οκτώ Τριγράμμων». Τα «Οκτώ Τρίγραμμα» που πρωτοεμφανίστηκαν στο αρχαίο Κινέζικο Κλασσικό «Βιβλίο τον Αλλαγών» (Γι Τσινγκ), αποτελούνται από τρεις οριζόντιες γραμμές το καθένα -είτε ολόκληρες ή σπασμένες στη μέση- τοποθετημένες η μια πάνω από την άλλη, συμβολίζοντας τα οκτώ φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τον Ουρανό, τη Γη, τον Κεραυνό, τον Άνεμο, τα Ποτάμια, τη Φωτιά, τα Βουνά και τις Λίμνες. Τα Οκτώ Τρίγραμμα τοποθετούνται συχνά γύρω από έναν κύκλο χωρισμένο στα δύο από μια γραμμή σε σχήμα «S» με μια κουκίδα μέσα στις δύο καμπύλες -συμβολίζοντας το Τάι Τσι ή το σύμπαν.

Ολόκληρη η εικόνα ενσωματώνει τις κεντρικές ιδέες της παραδοσιακής Κινέζικης φιλοσοφίας, που θεωρεί τον Ουρανό και τη Γη σαν τις κύριες αιτίες όλων των φυσικών και κοινωνικών φαινομένων.

Η Παλάμη των Οκτώ Τριγράμμων είναι ένα στυλ Πολεμικής Τέχνης με τις παλάμες να αλλάζουν σχήματα και θέσεις και τα πόδια να κινούνται σε κυκλική τροχιά, σα να βαδίζουν γύρω από τον κύκλο του Τάι Τσι και σε οκτώ διαφορετικές κατευθύνσεις που συμβολίζονται από τα Οκτώ Τρίγραμμα.

Λέγεται ότι το Πα Κουά Τσανγκ δημιουργήθηκε από τον Ντονγκ Χάη Τσουάν (1813-1882), που γεννήθηκε στην Κομητεία Γουέν Αν της Επαρχίας Χε Μπέι και υπηρέτησε σαν δάσκαλος Πολεμικών Τεχνών σε μια βασιλική οικογένεια της κυβέρνησης Τσινγκ. Βασισμένο πάνω στην αρχαία Κινέζικη φιλοσοφία, το Πα Κουά διαδόθηκε πρώτα στο Πεκίνο και αργότερα σε άλλα μέρη της Κίνας, ενώ σήμερα έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η τέχνη χαρακτηρίζεται από ελαφρύ, γρήγορο βηματισμό και στροφές του σώματος σε συνδυασμό με κυκλικές κινήσεις των χεριών και ελιγμούς των ποδιών, καθώς δύο άνθρωποι εξασκούνται στη μάχη, με τρόπο που παρομοιάζεται με «έναν δράκο που κολυμπάει μέσα στη θάλασσα, με έναν πίθηκο που παρακολουθεί σε εγρήγορση, με έναν μαινόμενο τίγρη που συσπειρώνεται και με έναν αετό που ορμά προς τα κάτω για ν’ αρπάξει το θήραμά του».

Ενώ βαδίζει κανείς σε κυκλική τροχιά, το κεφάλι, ο λαιμός και το σώμα πρέπει να διατηρούνται σε ίσια θέση, οι ώμοι και οι αγκώνες πρέπει να είναι χαλαροί, το στήθος και η κοιλιά χαλαρωμένα, οι γοφοί και η λεκάνη σε σωστή στάση, τα γόνατα λυγισμένα και οι παλάμες των χεριών ανοιχτές. Τα βήματα, είτε είναι στέρεα είτε άδεια, πρέπει να είναι σταθερά, ελαστικά και ζωντανά, σα να βαδίζει κανείς μέσα στη λάσπη, με τους αστραγάλους να εφάπτονται όταν τα πόδια προσπερνούν το ένα το άλλο.

Καθώς περπατάς σε κυκλική τροχιά, το εσωτερικό πόδι πρέπει να βαδίζει σε ευθεία γραμμή και το εξωτερικό πόδι να στρίβει ελαφρά προς τα μέσα, με τα γόνατα να κρατούνται κοντά και τα γεννητικά όργανα προστατευμένα καλά. Όλες οι κινήσεις του σώματος, συμπεριλαμβάνοντας τα στριψίματα, τις περιστροφές, τις μεταβολές και τους ελιγμούς πρέπει να είναι ευλύγιστες, ρευστές και κυκλικές.

Υπάρχουν δυο θέσεις των χεριών: Τα Νύχια του Δράκου και η Γλώσσα του Βοδιού, και 16 είδη τεχνικών των χεριών: Σπρώξιμο, Υποστήριξη, Μεταφορά, Διαπέραση, Απόκρουση, Αναχαίτιση, Συντριβή, Στρίψιμο, Άρπαγμα, Αγκίστρωμα, Γροθιά, Σφράγισμα, Κλείσιμο, Αποφυγή και Τέντωμα. Όλες οι τεχνικές χρησιμοποιούνται με ευελιξία και ευλυγισία για επίθεση και άμυνα, για επιθετικά χτυπήματα και για εξουδετέρωση της επίθεσης του αντιπάλου. Κάθε χτύπημα της παλάμης πρέπει να έχει σαν άξονα την μέση και να ενδυναμώνεται από στροφές του σώματος. Εξωτερικά, το Πα Κουά Τσανγκ είναι μια άσκηση των χεριών, των ματιών, του σώματος και των ποδιών και εξωτερικά είναι μια άσκηση του νου, της θέλησης, της ενέργειας, της ουσίας και της ζωτικότητας.

Το Πα Κουά Τσανγκ εξασκείται σε τρεις φάσεις, στάδια ή επίπεδα ικανότητας : Το στάδιο του «Καθορισμένου Σχήματος», το στάδιο του «Ζωντανού Σχήματος» και το στάδιο του «Σχήματος που Αλλάζει».

Στο πρώτο στάδιο, όλες οι βασικές κινήσεις πρέπει να γίνονται σωστά με έναν αργό ρυθμό και με σταθερό βάδισμα, ακολουθώντας αυστηρά τις απαιτήσεις κάθε μέρους του σώματος. Στο δεύτερο επίπεδο, όλες οι κινήσεις πρέπει να είναι συντονισμένες και να εκτελούνται με μεγάλο βαθμό ικανότητας στις στροφές και τους ελιγμούς του σώματος και στους κυκλικούς βηματισμούς. Στην τρίτη φάση, πρέπει να υπάρχει αρμονία μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής πλευράς, με τις κινήσεις να αλλάζουν κατά βούληση του ασκούμενου και να μην εμποδίζονται από κανένα προκαθορισμένο πρότυπο ή υπόδειγμα -κινήσεις που είναι «ελαφρές σαν πούπουλο και δυνατές σαν βράχος».

Υπάρχουν Οκτώ Βασικές Τεχνικές Παλάμες στην Τέχνη, οι οποίες περιέχουν, οκτώ διαφορετικές παραλλαγές η κάθε μια, παράγοντας 64 διαφορετικές τεχνικές Παλάμης.

Τα ονόματα των Οκτώ Βασικών παλαμών του Τσένγκ στυλ Πα Κουά Τσανγκ είναι:

Ο Άγριος Τίγρης Κατεβαίνει το Βουνό, το Μεγάλο Πουλί Ανοίγει τα Φτερά του, το Λιοντάρι Ανοίγει το Μεγάλο Στόμα του, ο Άσπρος Πίθηκος Προσφέρει το Δαμάσκηνο, Αγκάλιασμα του φεγγαριού στο Κέντρο του Στήθους, η Μαύρη Αρκούδα τεντώνει τα Χέρια της, Δείξιμο του Ουρανού και Είσοδος μέσα στη Γη, και τα Νύχια του Πράσινου Δράκου.

Η κάθε τεχνική Παλάμης έχει την δική της ξεχωριστή ενέργεια και δύναμη, και την δική της ξεχωριστή μέθοδο εφαρμογής. Αυτές οι Οκτώ Παλάμες δεν είναι απλά μέρη των τεχνικών της Παλάμης του Πα Κουά Τσανγκ αλλά είναι επίσης η βάση όλων των υπόλοιπων τεχνικών της Τέχνης. Γι’ αυτό ονομάζονται οι Οκτώ Βασικές Παλάμες.

Εκτός από τις φόρμες των άδειων χεριών, το Πα Κουά Τσανγκ περιλαμβάνει επίσης Μαχητική Φόρμα δύο ατόμων, 64 μαχητικές τεχνικές αυτοάμυνας και εκπαίδευση σε παραδοσιακά όπλα της Τέχνης. Τα όπλα αυτά είναι, το Ίσιο Ξίφος και το Κυρτό Σπαθί, το Δόρυ με Πέλεκυ, οι Τροχοί του ανέμου και της Φωτιάς, κλπ.

Σαν μια πολύ καλή άσκηση για ανάπτυξη ευλυγισίας, ευκινησίας, ταχύτητας, συντονισμού, αντοχής και μυϊκής δύναμης (ιδιαίτερα των κάτω άκρων) όσο και σαν μια πρακτική και αποτελεσματική Κινέζικη Πολεμική Τέχνη, το Πα Κουά Τσανγκ ασκείται αδιάκοπα εδώ και διακόσια πενήντα χρόνια από πολυάριθμους ανθρώπους τόσο στην Κίνα όσο και διεθνώς.