ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΖΕΝ

” Όχι λόγια, τίποτα μη λες. Αυτό ονομάζεται φώτιση.”
Ρητό του Ζεν.

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας επισκέφτηκε κάποτε ένα κέντρο μελέτης του Ζεν και ζήτησε μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Δάσκαλο. Έχοντας διαβάσει εκατοντάδες βιβλία σχετικά με την διδασκαλία, την ιστορία και την φιλοσοφία του Ζεν, ο καθηγητής ήθελε να διασαφηνίσει το μοναδικό θέμα που όλα τα βιβλία που είχε διαβάσει δεν μπορούσαν να εξηγήσουν και να περιγράψουν ικανοποιητικά και με σαφήνεια: Τι ακριβώς είναι και τι σημαίνει η περίφημη “πνευματική φώτιση”, που αποτελεί την ουσία του Ζεν και τον τελικό σκοπό της διδασκαλίας του.
Ο Δάσκαλος του Ζεν συνάντησε τον καθηγητή στην αίθουσα του διαλογισμού του κέντρου Ζεν και αμέσως ο καθηγητής μπήκε στο θέμα.
“Μελετάω το Ζεν εδώ και δεκαετίες, διαβάζοντας όλα τα διαθέσιμα βιβλία που έχουν γράψει οι δάσκαλοι, και ένα μόνο δεν έχω καταλάβει ακόμα. Σεβάσμιε Δάσκαλε, τι ακριβώς είναι η πνευματική φώτιση του Ζεν;”
“Ησυχία παρακαλώ” είπε ευγενικά ο Δάσκαλος. “Στον χώρο αυτό διαλογιζόμαστε μέσα σε σιωπή”.
Αργότερα ο Δάσκαλος ξενάγησε τον καθηγητή στην κουζίνα του κέντρου και τότε ο καθηγητής σκέφτηκε: “Ωραία, εδώ μπορούμε να μιλήσουμε” και άρχισε να ρωτάει πάλι τι είναι η πνευματική φώτιση. Ο Δάσκαλος είπε: “Ησυχία παρακαλώ, στο χώρο αυτό μαγειρεύουμε μέσα σε σιωπή”. Ύστερα πήγαν στη βιβλιοθήκη του κέντρου και ο καθηγητής σκέφτηκε “Εδώ, ανάμεσα σε τόσο ωραία βιβλία, μπορούμε να μιλήσουμε άνετα,” και άρχισε να ρωτάει πάλι την ίδια ερώτηση, αλλά πάλι ο Δάσκαλος είπε: “Σιωπή παρακαλώ. Σε αυτό το χώρο διαβάζουμε μέσα στη σιωπή.”
Τελικά, φτάνοντας στην εξώπορτα του κέντρου, ο καθηγητής ήταν απογοητευμένος. “Ευχαριστώ για την ξενάγηση που μου κάνατε και για τον χρόνο που μου αφιερώσατε”, είπε στον Δάσκαλο του Ζεν. “Ξέρω ότι τώρα πρέπει να φύγω, αλλά σας παρακαλώ, απαντήστε επί τέλους στην ερώτησή μου. Τι ακριβώς είναι και πως πετυχαίνετε η πνευματική φώτιση στο Ζεν;”
“Σιωπή παρακαλώ” είπε πάλι ευγενικά ο Δάσκαλος. ” Η πνευματική Φώτιση πετυχαίνεται μέσα σε σιωπή”.
“Αυτοί που ξέρουν δεν μιλούν. Αυτοί που μιλούν, δεν ξέρουν”
Λάο Τσε, Τάο Τσε Τσινγκ.