ΤΟ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ ΤΩΝ ΟΧΤΩ ΘΗΣΑΥΡΩΝ
  Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ –
 
Το ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ  (ή ΜΠΑΝΤΟΥΑΝΤΖΙΝ ΓΚΙΓΚΟΝΓΚ) είναι ένα εξαιρετικό στυλ κινέζικων   ψυχοσωματικών ασκήσεων  για επίτευξη ευρωστίας και ευεξίας, ενεργητικότητας και υγείας. Όπως πολλά συστήματα ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ και ΤΑΟ ΓΙΝ  το ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ συνδυάζει  σωματικές κινήσεις με τεχνικές βαθειάς αναπνοής και νοητικής συγκέντρωσης. Όντας σχετικά απλό και εύκολο στην εκμάθηση και στην εξάσκηση του, λόγω του μικρού αριθμού των τεχνικών του (αποτελείται από οχτώ θεμελιώδεις τεχνικές, αν και υπάρχουν κάποιες παραλλαγές του με δώδεκα), είναι πολύ δημοφιλές στην Ασία και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στις χώρες της Δύσης. Είναι πολύ ωφέλιμο για ανθρώπους κάθε φύλου και ηλικίας, σωματότυπου και φυσικής κατάστασης, συμπεριλαμβάνοντας ηλικιωμένους και ασθενείς σε ανάρρωση. Επειδή ο ρυθμός των ασκήσεων είναι σχετικά αργός και η καταβολή δύναμης ομαλή και ελεγχόμενη, η εξάσκηση του ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ είναι ευχάριστη και ασφαλής. Αν προτιμάτε μια έντονη και δυναμική εξάσκηση όπως το kickboxing ή το bodybuilding, τότε το ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ είναι μια εξαιρετική προθέρμανση για τη συνηθισμένη σας προπόνηση, όπως και μια θαυμάσια αποθεραπεία. Στην πραγματικότητα το ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ είναι μία ιδανική μορφή προθέρμανσης ή και αποθεραπείας για κάθε είδους αθλητικής ή  γυμναστικής δραστηριότητας, όπως η κολύμβηση, το σκι, το μπόουλινγκ, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις, το γκολφ, ο στίβος,  οι πολεμικές τέχνες, η αναρρίχηση, η άρση βαρών, ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα ή σπορ. Το ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ  ωφελεί στα πάντα και με πολλούς τρόπους, σωματικά και ψυχικά. Μπορεί κανείς να αισθανθεί τα οφέλη του μετά από  μία ή δύο περιόδους εξάσκησης (με προϋπόθεση βέβαια να εξασκείται σωστά). Αλλά για να διατηρήσει και να αυξήσει  αυτά τα οφέλη είναι καλό να εξασκείται κανείς τακτικά και σταθερά.
            Το ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ  μπορεί να εξασκηθεί οπουδήποτε – στο σπίτι, στη δουλειά, στον κήπο, στο μπαλκόνι. Στην Κίνα, στην Κορέα, στην Ιαπωνία, στην Μαλαισία και στο Βιετνάμ, άνθρωποι όλων των ηλικιών γεμίζουν κάθε μέρα τα πάρκα ασκώντας διάφορα είδη ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ, ανάμεσα στα οποία το ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ έχει κυρίαρχη θέση. Αυτή η παράδοση μεταδίδεται τελευταία και  σε πολλές χώρες της Δύσης, κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο και χρήσιμο.
              Οι Οχτώ Πολύτιμες  Ασκήσεις ή οι Οχτώ Θησαυροί του ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ, όπως ονομάζεται  συχνά το ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ, που κυριολεκτικά μεταφράζεται σαν “ Τα  Οχτώ Πολύτιμα Κομμάτια του Μεταξένιου Κεντήματος“, είναι  σχεδιασμένες για να βελτιώσουν  τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική μας υγεία και ευεξία, αναπτύσσοντας και εξισορροπώντας τη ροή της εσωτερικής ζωτικής ενέργειας ή βιοενέργειας (ΤΣΙ)  μέσα σε κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου, ευεργετώντας και αναβαθμίζοντας συνολικά τη ζωτικότητα, την ενεργητικότητα και την υγεία μας, και ωφελώντας έτσι συνολικά και ποικιλότροπα τη ζωή μας. Τα πολυάριθμα οφέλη που μπορεί να κερδίσει κάποιος από τη σωστή εξάσκηση του ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ περιλαμβάνουν:
 
– Συνολική και αρμονική ενδυνάμωση όλων των μυών του σώματος.
– Βελτίωση της σωματικής ευθυγράμμισης και της ευλυγισίας.
– Ανακούφιση από μυικές εντάσεις ή πόνους.
– Ανάπτυξη βαθύτερης και αποτελεσματικότερης αναπνοής.
– Αύξηση της ενεργητικότητας και της αντοχής.
Eνίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την πρόληψη και τη θεραπεία     
   ασθενειών.
– Βελτίωση της σωματικής ισορροπίας και του συντονισμού.
 Βελτίωση της ικανότητας χαλάρωσης για μείωση του άγχους.
– Αύξηση της σεξουαλικής ενέργειας και βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.
– Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας.
– Βελτίωση της πέψης.
– Αύξηση της ζωντάνιας και της μακροζωίας.
– Ανάπτυξη συναισθηματικής ευεξίας και θετικής νοοτροπίας προς τη ζωή.
– Ανάπτυξη  συναισθηματικής ηρεμίας και ψυχικής γαλήνης.
– Βελτίωση της συγκέντρωσης, της αυτοεπίγνωσης και της αυτοπειθαρχίας.
– Ανάπτυξη ψυχοσωματικής εναρμόνισης και μεγαλύτερης πνευματικής διαύγειας.
– Ανάπτυξη της νοητικής αντίληψης και αφύπνιση σε έναν πιο πνευματικό προσανατολισμό ζωής.
            Υπάρχουν πολλά χρήσιμα είδη σωματικής άσκησης, πολλά χρήσιμα είδη ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ και πολλοί χρήσιμοι τρόποι διαλογισμού. Το  κινητικό ΤΣΙ ΚΟΥΝΓΚ, στο οποίο ανήκει το ΠΑ ΤΟΥΑΝ ΤΣΙΝ, είναι ένα είδος ενεργειακού διαλογισμού σε κίνηση, ενοποιώντας και ωφελώντας αρμονικά το σώμα, την εσωτερική ενέργεια και το νου. Απευθυνόμενο στο συνολικό άνθρωπο σαν μια τρισυπόστατη ενότητα, έχει αποδείξει την αξία του εδώ και πολλούς αιώνες σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στο πέρασμα του χρόνου. Είναι στην προσωπική επιλογή του καθενός από εμάς το αν και κατά πόσο θα ωφεληθεί απ’ αυτό.
 
 
Αντώνης  Γιανούλης